FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan tradicionalni Gradišćanski bal

BEČ, 21. siječnja 2007. (Hina) - Tradicionalni Bal Gradišćanskih Hrvata održan u subotu na večer u hotelu Schoenbrunn u organizaciji Hrvatskoga gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD).
BEČ, 21. siječnja 2007. (Hina) - Tradicionalni Bal Gradišćanskih Hrvata održan u subotu na večer u hotelu Schoenbrunn u organizaciji Hrvatskoga gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD).

Ta jubilarna kulturna svečanost počela je spletom starih hrvatskih pjesama i plesova u izvedbi zagrebačkoga Folklornog ansambla "Dr. Ivan Ivančan".

Značenje bala je u okupljanju Hrvata iz raznih država i izraz je njegovanja i očuvanja hrvatske riječi, kulture i običaja, izjavila je pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za hrvatske manjine useljeništvo i iseljeništvo RH Mirjana Bogahec-Vidović.

Dodala je da je bal "vrhunac rada gradišćanskih Hrvata". Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integarcija RH podupira aktivnosti i rad Gradišćanskih Hrvata kao i drugih hrvatskih manjina u drugim zemljama , zaključivši da su gradišćanski Hrvati most između Hrvatske i Austrije.

Bal, koji je je održan pod naslovom "Zagreb - Beč - Austrija - Hrvatska - politika - diplomacija - gospodarstvo - kultura", je otvorio predsjednik HGKD-a Stefan Pauer, istaknuvši da su Gradišćanski Hrvati posebno ponosno na tu, 60. kulturnu priredbu, te da u posebnom ozračju nudi mogućnost sklapanja i produbljavanja prijateljstva i suradnje jer okuplja Hrvate iz šest srednjoeuropskih država: Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije, Češke i Slovačke.

Bal je trajao do ranih jutarnjih sati, a bili su nazočni: novi austrijski ministar unutarnjih poslova Norbert Darabos, zastupnica u austrijskom Saveznom parlamentu Terezija Stojšić, zastupnik u Zemaljskom saboru Gradišća Niki Berlaković i drugi.

Grad valcera domaćin je dva hrvatska bala: Gradišćanskoga te Hrvatskog bala koji će se održati 3. veljače u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙