FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 19. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

BERLIN - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar - Kitarović sudjelovala je kao glavna govornica na radnom sastanku o temi "Afganistan: naš zajednički izazov", u sklopu simpozija Partnerstva za mir- "Učinkovita partnerstva", koji je u četvrtak i petak održan u Oberammergauu u Bavarskoj. "Uspostava sigurnosti, vladavine prava, rekonstrukcija i razvoj međusobno su povezani i o jednakom ostvarenju svakog od tih ciljeva ovisi sveukupan napredak u Afganistanu", izjavila je hrvatska ministrica na skupu. Grabar - Kitarović je naglasila, pozivajući se na iskustva iz hrvatske povijesti, važnost jačanja afganistanske državne administracije posebice u segmentima obrane, vladavine prava i provedbe zakona.

ZAGREB - Obrane hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene u vrijeme operacije "Oluje" osporavaju nadležnost Haškog suda za zločine za koje su optuženi, prema dokumentima koje je u petak objavio Haški sud. Obrane trojice generala u podnescima osporavaju da dokazi tužiteljstva podržavaju tezu da je u vrijeme i na prostoru koje obuhvaća optužnica bilo stanje oružanog sukoba, iz čega proizlazi i da tužitelji pogrešno primjenjuju međunarodno pravo.

ODŽAK - Na područje bosanske Posavine vratilo se između 13.000 i 15.000 prijeratnih stanovnika, a na cijelom području BiH, od oko 2,5 milijuna izbjeglica u prijeratne domove vratilo se tek nešto više od milijun ljudi, rečeno je u petak u Odžaku, na okruglom stolu o temi Održivi povratak, koji su organizirali Biskupska konferencija BiH, vlada Posavske županije i općina Odžak. Banjalučki biskup Franjo Komarica zauzeo se za donošenje strategije održivog povratka kojom bi se povratnicima zajamčila, osim fizičke sigurnosti, i materijalna pomoć ne samo u obnovi njihovih domova nego i izgradnja infrastrukture.

SUBOTICA - Programu na hrvatskom jeziku Radija Subotice, koji se emitira osam godina, prijeti gašenje zbog iznenadne odluke srbijanske vlade da tu medijsku kuću prepusti procesu privatizacije bez riješenog pitanja statusa i frekvencije, upozorilo je u petak hrvatsko uredništvo Radija- Subotice. Osim hrvatske zajednice u Subotici i okolici bez informativnog programa na materinskom jeziku ostale bi i mađarska i njemačka nacionalna manjina, ali i svi ostali građani subotičke regije koji 38 godina prate program te gradske višejezične radio postaje.

SUBOTICA - Programu na hrvatskom jeziku Radija Subotice, koji se emitira osam godina, prijeti gašenje zbog iznenadne odluke srbijanske vlade da tu medijsku kuću prepusti procesu privatizacije bez riješenog pitanja statusa i frekvencije, upozorilo je u petak hrvatsko uredništvo Radija- Subotice. Osim hrvatske zajednice u Subotici i okolici bez informativnog programa na materinskom jeziku ostale bi i mađarska i njemačka nacionalna manjina, ali i svi ostali građani subotičke regije koji 38 godina prate program te gradske višejezične radio postaje.

ISTANBUL - Turski novinski urednik armenskog podrijetla koji je bio zbog pisanja o Armencima osuđen za vrijeđanje identiteta Turske, ustrijeljen je u petak ispred svoje redakcije u Istanbulu. Televizija NTV objavila je da je Hranta Dinka, kontroverznog pisca i novinara, netko ustrijelio oko 14 sati po srednjoeuropskome vremenu, na izlasku iz redakcije lista Agosa u središtu Istanbula. Dinku je prošle godine turski prizivni sud potvrdio šestomjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu jer se u jednome članku pozivao na armensku nacionalističku tezu o etničkoj čistoći bez turske krvi.

ISTANBUL - Dvije tisuće prosvjednika okupilo se na glavnom istanbulskom trgu, a sedamstotinjak u Ankari kako bi izrazili negodovanje zbog ubojstva turskog novinara armenskog podrijetla Hranta Dinka u petak u Istanbulu. "Svi smo mi Hrant Dink, svi smo mi Armenci", uzvikivali su prosvjednici koji su se sponatano okupili u Taksimu, u središtu nekadašnje turske metropole. Više stotina pripadnika specijalne policije rasporedilo se na ulicama kako bi spriječili moguće izgrede.

ANKARA/BRUXELLES - Ubojstvo turskog novinara armenskih korijena Hranta Dinka "napad je na slobodu izražavanja", rekao je u petak turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Erdogan je obećao hitno rješavanje slučaja i rekao da je osobno dao zadaću ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova da "rasvijetle" sve okolnosti. Ta dvojica ministara odmah će radi toga otputovati u Istanbul, rekao je. Povjerenik za proširenje Europske komisije Olli Rehn snažno je u petak osudio ubojstvo novinara Hranta Dinka u Turskoj. "Šokiran sam i tužan zbog ovog brutalnog čina nasilja", kaže se u priopćenju povjerenika Rehna.

SARAJEVO - Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je u petak konačni dogovor o prodaji rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te rafinerije ulja u Modriči ruskoj naftnoj tvrtki "Zarubežnjeft". Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da će tim povodom u nedjelju otputovati u Moskvu na završne pregovore s ruskim partnerom a parafiranje ugovora o kupoprodaji trebalo bi slijediti tijekom veljače. Zajedno s brodskom i modričkom rafinerijom, "Zarubežnjeftu" je na prodaju ponuđena i tvrtka Petrol koja posjeduje razgranatu mrežu benzinskih crpki na području RS.

SARAJEVO - Ugovor o kupoprodaji poduzeća Telekom Srpske srbijanskom telefonskom operateru Telekom Srbije potpisan je u petak u Banjoj Luci u nazočnosti premijera Republike Srpske (RS) i Srbije Milorada Dodika i Vojislava Koštunice. Samo dva dana uoči srbijanskih parlamentarnih izbora Koštunica je stigao u Banju Luku kako bi povodom potpisivanja sporazuma o kupoprodaji entitetskog telefonskog operatora podsjetio na važnost posebnih veza Srbije i RS. Odlukom Vlade RS iz prosinca 2006. godine telekom RS prodan je Telekomu Srbije koji je za to na javnom natječaju ponudio 646 milijuna eura.

SKOPLJE - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u petak je prilikom službenog posjeta Makedoniji obećao pomoć Slovenije u nastojanju te države da što prije otpočne pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Rupel je također izjavio da će se dobri odnosi Slovenije i Makedonije nastaviti i da će Slovenija podržati i ulazak Makedonije u NATO.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙