FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. siječnja 2007. (Hina) - Preglad važnijih vijesti
ZAGREB, 18. siječnja 2007. (Hina) - Preglad važnijih vijesti

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog Nacionalnog programa za pristupanje EU za 2007., temeljem kojega bi se do kraja godine s europskim zakonodavstvom trebalo uskladiti 59 hrvatskih zakona. Uz usklađivanje zakona, u 2007. predviđeno je i donošenje 231 provedbenog propisa i 180 provedbenih odluka, iz čega se vidi da je pred nama provedbena godina, istaknula je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Naglasila je i da će se predloženi plan mijenjati, vjerojatno u lipnju, nakon što Hrvatska dobije izvješća o screeningu i za preostalih 11 poglavlja. Premijer Ivo Sanader ocijenio je da Hrvatska ove godine može ostvariti bitan napredak prema ulasku u EU i otvoriti pregovore oko još nekoliko poglavlja.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i europskih ustanova danas su u Zagrebu na otvaranju "Dana udruga" posvećenih ulozi civilnog društva u suzbijanju korupcije ustvrdili kako je nedopustiva bilo kakva tolerancija prema mitu i korupciji te istaknuli važnost civilnog društva u rješavanju tih problema. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor ustvrdila je da je mito i korupciju moguće do kraja iskorijeniti te da je nije dovoljno samo svesti na najmanju razumljivu mjeru. Za nultu toleranciju prema korupciji zalaže se i voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga. Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert naglasio je da udruge podupiru istrage korupcije, jačaju javnu svijest i štite žrtve korupcije. Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da se deset mjeseci nakon donošenja Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije može govoriti o jasnim rezulatima. Rravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ustvrdio je da USKOK i Državno odvjetništvo RH ne mogu sami spriječiti korupciju te da je potrebna suradnja svih državnih ustanova.

ZAGREB - Popisi birača ubuduće će se voditi isključivo u elektronskom obliku, jedinstvenom na cijelom području države, a građani će uvid u popis birača moći ostvariti tijekom cijele godine - predviđa to novi zakon o popisu birača, prijedlog kojega je Vlada danas uputila u saborsku proceduru. Diplomatske misije i konzularni uredi obavljale bi prethodnu registraciju birača koji će glasovati na njihovu području - za birače bez prebivališta u Hrvatskoj, birače s prebivalištem u Hrvatskoj koji trajnije borave u inozemstvu, te za one bez prebivališta u Hrvatskoj koji će se na dan izbora zateći u državi. Registracija bi se morala obaviti najkasnije 14 dana prije izbora.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, izrazila zadovoljstvo suradnjom sa Savezom. Poručila kako se potraga za još 1122 osobe s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila ne će zaustaviti sve dok se ne rasvijetli svaka ljudska sudbina. Potpredsjednica Kosor je rekla kako je prošle godine nastavljena suradnja i pregovori s mjerodavnim tijelima Srbije i BiH u vezi s potragom za zatočenim i nestalim osobama. Potpredsjednica Kosor je navela i kako su u Hrvatskoj prošle godine u 16 iskapanja u sedam županija ekshumirani posmrtni ostatci 176 žrtava, da su identificirane 74 osobe, a 71 pokopana.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas je reagirao na izjave koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića kako strahuje koliko je Polančec zaradio na dionicama Podravke, ustvrdivši da je opcijske dionice Podravke stekao temeljem menadžerskog ugovora koji je potpisao 2000. kada je postao član Uprave Podravke. Polančec je novinarima u Vladi izjavio da mu je 2000. ponuđen menadžerski ugovor o kojemu nije pregovarao, već ga je samo potpisao, da je njime predviđeno stjecanje i korištenje opcijskih dionica Podravke, što je, kaže, i uobičajeno kao motivacija i naknada menadžerima u većim korporacijama. Istaknuo je da je te dionice naveo u imovinskoj kartici kada je 2005. imenovan potpredsjednikom Vlade, kao i da su te dionice dostupne na uvid svim dioničarima Podravke na svakoj skupštini.

SPLIT - Jakša Cvitanović Cvik, prvoosumnjičeni za organiziranje skupine za preprodaju droge na Korčuli, koji je jučer uhićen nakon polugodišnjeg bijega, istražnom je sucu danas, iznoseći obranu, zanijekao da je počinio kažnjivo djelo preprodaje droge, doznaje se od istražnog suca Davora Svaline. Nakon saslušanja Cvitanović je sproveden u pritvor na splitskim Bilicama. Cvitanovićev odvjetnik po službenoj dužnosti Vinko Ljubičić novinarima je kazao da je njegov branjenik u cijelosti odbacio svako ponašanje koje bi se moglo povezati s prodajom ili raspačavanjem droge, ustvrdivši da nema nikakve veze s nekim od svjedoka u tom postupku. Po Ljubičićevim riječima Cvitanović je istražnom sucu rekao i da se kanio sam predati, zbog čega je i doputovao u Split.

ZAGREB - Hrvatska Vlada zaprimila je zahtjev Haškog suda da se očituje o tome poštuje li general Ivan Čermak u potpunosti uvjete pod kojima je pušten na privremenu slobodu, a na zahtjev će se odgovoriti u roku, nakon obavljenih provjera, izvijestila je danas glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) pozvalo je hrvatsku Vladu da do 23. siječnja "hitno dostavi sudskom vijeću bilo kakvu dodatnu informaciju o tome kako je Ivan Čermak ispunjavao uvjete za privremenu slobodu tijekom prosinca 2006., (informaciju) o postupcima koje je Vlada poduzela kako bi osigurala ispunjavanje tih uvjeta i (informaciju) o mjerama poduzetim u skladu s obvezama koje su joj propisane u odluci Žalbenog vijeća o privremenoj slobodi. Tjednik Globus prošle je srijede objavio kako je general Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač donio je danas odluku o 30-dnevnu produljenju pritvora za petero osumnjičenika za ubojstva civila na Dravi u Osijeku 1991. u tzv. slučaju "selotejp", izvijestili su u tome sudu. Kako se navodi u priopćenju, takva je odluka donesena jer u tom kaznenom predmetu istraga još nije završila, treba ispitati još najmanje 14 svjedoka, kao trećeosumnjičenog Dinu Kontića koji je izvijestio da želi iznijeti svoju obranu. Pritvor je produljen drugoosumnjičenom Ivici Krnjaku, trećeosumnjičenom Dinu Kontiću, četvrtoosumnjičenom Tihomiru Valentiću, petoosumnjičenom Zdravku Dragiću i šestoosumnjičenoj Gordani Getoš-Magdić. Prvoosumnjičenom Mirku Siviću, koji je zbog štrajka glađu od 8. siječnja u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, sudac Kovač pritvor je produljio 15. siječnja.

DUBROVNIK - Prije nogometne utakmice između momčadi Neretve i zagrebačkog Dinama u Metkoviću danas su se popodne sukobile navijačke skupine pri čemu je ozlijeđena nekolicina osoba. Po riječima načelnika Ureda načelnika dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Ivana Kukrike veća je skupina navijača Dinama na putu prema igralištu Neretve bez povoda napala manju skupinu navijača Neretve. U sukobu su oštećena četiri automobila i ozlijeđene četiri osobe, od kojih jedna teže i tri lakše. Privedeno je sedam navijača.

ZAGREB - Direkcija Dana hrvatskoga filma (DHF) poziva hrvatske filmske producente i autore na sudjelovanje na 16. Danima hrvatskoga filma, koji će se održati od 14. do 20. travnja u Zagrebu, izvijestila je danas press služba DHF-a. Prijave se podnose u kategorijama igranog filma (kratkometražni, srednjemetražni, dugometražni - koji nemaju kopiju na 35 mm vrpci ili HD formatu), dokumentarnog filma, televizijskih dokumentaraca, animiranog i eksperimentalnog filma te namjenskog filma i glazbenog spota. Filmovi moraju biti proizvedeni u proteklih godinu dana i snimljeni u profesionalnim filmskim, elektronskim ili digitalnim formatima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙