FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski državljanin Željko Both poginuo je u srijedu u ranim poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu u Bagdadu, potvrdio je u četvrtak Ured glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Both je radio za tvrtku Unity Resources Group kao specijalist za sigurnost. Poginuo je na zadatku kao vođa tima štiteći nevladinu organizaciju National Democratic Institute (NDI) čiji je osnivač američka Demokratska stranka. NDI pruža usluge političke edukacije iračkim političkim strankama. Željko Both pogođen je dok je pokušavao zaštititi vozilo u kojem se nalazila štićena osoba. Ministarstvo obrane RH također je potvrdilo u četvrtak ujutro da je u Iraku ubijen hrvatski časnik, nadnarednik Željko Both, koji je na vlastiti zahtjev izašao iz Hrvatske vojske još 2003. godine. U HV-u je završio potrebne dočasničke tečajeve i izobrazbu i odlikovan je s nekoliko odličja, izvijestio je MORH.

PARIZ - Francuski Vrhovni sud potvrdio je presudu kapetanu hrvatskoga podrijetla Goranu Miličiću, koji je u ožujku 2004. upravljao portugalskim brodom, a prema kojoj je proglašen krivim za zagađenje mora duž francuske obale te osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 eura, priopćio je francuski Sud u srijedu. Portugalski brod Arroyofrio Dos kojim je Miličić zapovjedao 2. ožujka 2004. presrela je obalna straža u blizini mjesta Finisterea, s obzirom na to da je, prema fotografiji što su je iz helikoptera snimili francuski marinci, uljna brazda iza broda bila dugačka 11 km i široka oko stotinu metara. Brod je prevozio više od 400 radnih strojeva, a plovio je iz engleskog Southamptona prema španjolskom Santanderu.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak su u Berlinu izrazile želju za ponovnim angažmanom Četvorke na izraelsko-palestinskom sukobu što bi, prema njihovu mišljenju, moglo imati "važan učinak na cijelu bliskoistočnu regiju", prenose agencije. Međunarodna Četvorka koju čine SAD, Rusija, EU i UN vjerojatno će se sastati 2. veljače u Washingtonu, izjavila je Rice. Nakon jučerašnjeg razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom Riceova je Četvorku nazvala "čuvarima" međunarodnih napora za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca. "Naš zajednički politički interes je pronaći načine koji bi doprinijeli rješenju ovoga sukoba, a EU želi pridonijeti tomu u sklopu angažmana Četvorke", rekla je Merkel, dodavši kako je ponovno angažiranje Četvorke jedan od prioriteta tijekom njezina predsjedavanja EU-om.

MANAMA - Američki ministar obrane Robert Gates, koji je na putovanju po bliskoistočnoj regiji, saudijskom je kralju Abdullahu rekao kako SAD želi da Irak spriječi širenje iranskog utjecaja u regiji, izjavio je u četvrtak za France presse američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Gates, koji je u Bahrein stigao u noći na četvrtak, nakon sastanka sa saudijskim kraljem u Rijadu, svojeg je sugovornika pozvao da podupre iračku vladu. "Saudijci su vrlo nervozni kad je riječ o iračkoj politici i zbog nje su vrlo zabrinuti. No također nam žele vjerovati da imamo strategiju te se iskreno nadaju da ćemo je uspjeti realizirati", kazao je. "Naši arapski prijatelji željeli bi pitanje Iraka staviti u kontekst novog izazova što ga predstavlja pitanje Irana. Riječ je o jasnom saudijskom stajalištu, a ministar obrane rekao je kako jamči da i mi želimo da Irak spriječi širenje iranskog utjecaja u regiji".

LONDON - Irak će trebati puno manje američkih vojnika ako SAD opskrbe iračke snage sigurnosti s dovoljno oružja, izjavio je irački premijer Nuri al-Maliki u intervjuu za britanske novine Times objavljenom u četvrtak. Irački čelnik priznao je da su napravljene pogreške kod vješanja bivšeg predsjednika Sadama Huseina, ali je opovrgnuo navode da je to bilo ubojstvo iz osvete. "Dogodile su se pogreške tijekom pogubljenja. One nisu bile namjerne i nisu ih napravili dužnosnici nego prisutno osoblje". Govoreći o tome koliko će dugo Iraku trebati američke snage na terenu, on je rekao da ako se ubrza opremanje i opskrba oružjem iračkih vojnih snaga, da će se tada "u roku od tri do šest mjeseci naša potreba za američkim vojnicima dramatično smanjiti". "To se može dogoditi pod uvjetom da se poduzmu stvarni, snažni napori za opskrbu naših vojnih snaga opremom i oružjem", dodao je.

TOKIO - Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u četvrtak je zatražila od međunarodne zajednice da Iranu uvede strože sankcije zbog nuklearnoga programa, ali ipak nije zatražila i vojnu akciju protiv te zemlje. "Kao prvo, vjerujemo da postoji potreba za strožim sankcijama i da su sankcije koje je prihvatila međunarodna zajednica bile blage", rekla je Livni na pitanje o eventualnoj vojnoj akciji protiv Irana. Većina stručnjaka slaže se da su sankcije usvojene u prosincu, a koje zabranjuju trgovinu nuklearnom i tehnologijom balističkih projektila, preblage da prisile Iran na odustajanje od nuklearnoga programa. "U ovome trenutku Izrael podupire svaku inicijativu međunarodne zajednice ne bi li spriječila Iran da dođe do nuklearnog oružja", rekla je Tzipi Livni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙