FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 17. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Gradonačelnici svih šest gradova potpisali su garantna pisma da će izgraditi sportske dvorane i potrebnu infrastrukturu što je, među ostalim, bio preduvjet da bi Hrvatska uopće dobila organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., rekao je danas glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Božo Pavičin. Na upit može li potvrditi informaciju da je za izgradnju zagrebačke rukometne arene za 18 tisuća gledatelja navodno dogovoreno financiranje po načelu "pola-pola" između Vlade i Grada Zagreba, glasnogovornik Pavičin je rekao kako nema takvu informaciju

ZAGREB - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović danas je ocijenila kako jučerašnja izjava premijera Ive Sanadera da je zakon koji bi bez javnog natječaja omogućio gradnju sportskih dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. prvi predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a da se sada kukavički povlači, otkriva zapravo kukavičluk premijera jer svoju odgovornost prebacuje na drugoga. Istaknula je da je sporni zakonski prijedlog u Sabor uputila Vlada, da to nije učinio Bandić ili neki drugi gradonačelnik, da Vlada samo razgovara i dogovara s lokalnim čelnicima, ali donosi konačnu odluku. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je danas komentirati jučerašnju izjavu premijera Ive Sanadera da je on prvi predložio zakon kojim bi se skratila procedura za izdavanje dozvola za gradnju rukometnih dvorana te da se sada povlači kao kukavica.

ZAGREB - Vertikala sindikata obrazovanja ustvrdila je danas da bi umjesto trošenja milijardi kuna na organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva Hrvatska taj novac trebala upotrijebiti za svoje vitalne interese, kao što su školske sportske dvorane i zgrade. Tri sindikata osnovnog, srednjeg i visokog školstva upozoravaju da će Hrvatska potrošiti milijarde kuna na izgradnju niza sportskih dvorana čiji će koeficijent upotrebljivosti biti iznimno nizak. Vertikala sindikata obrazovanja stoga predlaže referendum s pitanjem trebaju li Hrvatskoj sportske dvorane koje će se popuniti jednom u nekoliko godina ili nikada, ili školske zgrade koje će se svakodnevno puniti djecom.

ZAGREB - Hrvatski ministar kulture još je u srpnju izrazio mjerodavnima u BiH zabrinutost zbog nakane gradnje projekta Gornji horizonti kojim bi se ugrozile nadzemne i podzemne vode, promijenio salinitet te ugrozio ekosustav na području Neretve, izjavio je danas pomoćnik ministra Zoran Šikić. Šikić je podsjetio da je i hrvatski premijer nekoliko puta naglasio kako će se voditi računa o tom problemu, a ministar kulture je u razgovoru s direktorom Svjetske banke upozorio na probleme koje bi Hrvatskoj mogla prouzročiti izgradnja sedam hidroelekrana te mijenjanje toka Neretve i njezino usmjerenje na Trebišnjicu kako bi se dobile akumulacije za elektrane.

ZAGREB - Iz SDP-a su danas prozvali Vladu za netransparentnost i nezainteresiranost spram gradnje niza hidroelektrana u gornjem toku Neretve , tzv. projekt Gornji horizonti, upozoravajući da bi skori početak njegove realizacije u Republici Srpskoj mogao imati dalekosežne ekološke i gospodarske posljedice po hrvatsku dolinu Neretve. Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović je na konferenciji za novinare kazala da Vlada šuti o tom projektu, da se, unatoč svoj ozbiljnosti i složenosti projekta o kojemu uvelike ovisi i energetska budućnost Hrvatske, ponaša površno i tajanstveno. Takva Vladina politika, ocijenila je, ne daje prednost interesima energetskog razvoja i zaštite okoliša, "nego interesima krupnog kapitala, onih koji s Vladom imaju za javnost nepoznate aranžmane".

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu uputit će Vladi i sindikatima pismo upozorenja jer nekim sveučilišnim sastavnica prijeti ovrha zbog neisplaćenih božićnica u ukupnome iznosu od 48 milijuna kuna koje se trebaju isplatiti za oko 3300 zaposlenika koji su podnijeli tužbe, najavio je danas rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Prvu konferenciju za novinare na kojoj je rektor Bjeliš bio sa svojim najbližim suradnicima, a održana je u Studentskome centru zagrebačkoga Sveučilišta, obilježilo je izlaganje prorektora za poslovanje Tonka Ćurka koji je upozorio da činjenica duga zaposlenicima zbog neisplaćenih božićnica za 2001. znači da Sveučilište zapravo gubi mogućnost poslovanja i prestaje biti istraživačko a čime prijeti opasnost i od međunarodne blamaže.

ZAGREB - Nema nikakve šanse da se neometano funkcioniranje visokih učilišta dovede u pitanje i to ne samo unutar zagrebačkoga Sveučilišta nego i na razini cijele Hrvatske, ističu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). To stajalište Ministarstva prenio je glasnogovornik Božo Pavičin nakon molbe Hine da se to Ministarstvo očituje o današnjem upozorenju prorektora za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu Tonka Ćurka da tom sveučilištu prijeti blokada poslovanja i istraživačkoga djelovanja zbog neisplaćenih božićnica za 2001. u ukupnom iznosu od 48 milijuna kuna a na temelju pravomoćnih rješenja tužbi oko 3300 zaposlenika na Sveučilištu.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) odbacili su danas ocjenu iz izvješća o Indeksu ekonomske slobode za 2007. da je za tek 109. mjesto Hrvatske u svijetu krivo i restriktivno radno zakonodavstvo koje otežava zapošljavanje i rast produktivnosti. Sindikalci upozoravaju da se izvješće temelji na podacima iz studije Svjetske banke koja kao najbolje zemlje za poslovanje ističe one koje najmanje štite radnička prava. HUS upozorava da se u situaciji kada je gotovo 85 posto novozaposlenih radnika zaposleno na određeno vrijeme, zbog čega kod nas nema novog zapošljavanja već je konstantno oko 300.000 nezaposlenih, ne može tvrditi da su troškovi zapošljavanja i otpuštanja viška radnika preveliki, pa su oni razlog smanjenju ekonomskih sloboda.

SISAK - Predsjednik sisačkog HSS-a Drago Martinac najavio je danas da će se zbog velikog broja građana oboljelih od raznih vrsta karcinoma, u Sisku osnovati Udruga oboljelih od karcinoma. Iznio je podatke da je dopuštena koncentracija sumpornog dioksida u Sisku u 2005. godini prekoračena 51 put, da je koncentracija sumporovodika 63 puta prelazila gornju dopuštenu granicu, dok je srednja godišnja koncentracija sumporovodika bila iznad granične vrijednosti. Također je rekao da je koncentracija benzena, koji je kancerogen, a bez mirisa, prema najnovijim podacima iz 2006., u Sisku prelazila dopuštene granice, te da je i do tri puta veća nego u drugim gradovima.

ZAGREB - Požar između naselja Gabrile i Drvenik kod Konavala ugašen je danas u 12 sati, izvijestio je Državni centar 112. Požar je bio dojavljen jučer u 16,13 sati, zahvatio je 25 hektara, a gorjelo je nisko raslinje, makija i borova šuma.

ZAGREB - Na gradilištu u širem centru Zagreba radnici su pronašli neeksplodiranu minobacačku granatu iz Drugog svjetskog rata, izvijestila je danas policija. Granata kalibra 82 milimetra pronađena je jučer poslijepodne dok su radnici bagerom iskapali zemlju na gradilištu u Ulici Nad lipom na Črnomercu, kažu u zagrebačkoj policiji. Dodaju da su neeksplodiranu bombu preuzeli policijski službenici koji će je uništiti tzv. kontroliranom eksplozijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙