FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. siječnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor svoju će 24., prvu ovogodišnju sjednicu početi 24. siječnja i trajat će tri tjedna, a u predloženi dnevni red sjednice uvršten je Vladin zakonski prijedlog po kojemu bi se bez javnog natječaja gradile i opremale sportske dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009., izvijestio je danas predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Šeks je, nakon sjednice saborskog predsjedništva, novinare izvijestio da je Vladin zakon danas uvrstio u prijedlog dnevnog reda, iako, kaže, postoje nagovještaji da bi mogao biti povučen iz procedure. Istaknuo je da je zbog neizvjesne budućnosti tog zakona preuranjeno najavljivati zahtjeve da Ustavni sud ocjenjuje njegovu ustavnost, jer Sud, ustvrdio je, može raspravljati o zakonu samo ako ga je Sabor usvojio.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas, odgovarajući na pitanje je li gradonačelnik Milan Bandić tražio zakon o izgradnji rukometnih dvorana za SP 2009. bez javnog natječaja, da je gradonačelnik Zagreba prvi predložio zakon koji bi skratio procedure izdavanja dozvola za gradnju kako bi dvorane bile dovršene do svjetskog prvenstva. Sanader je kazao da je sastanak s gradonačelnicima i županima bio organiziran na njihov zahtjev i na zahtjev Hrvatskog rukometnog saveza. Dodao je da je na tom sastanku gradonačelnik Zagreba prvi predložio da se ide s jednim zakonom u kojemu bi se skratile procedure izdavanja različitih dozvola kako bi se stiglo završiti dvorane za svjetsko prvenstvo.

ZAGREB - Predsjednici uprava 28 vodećih hrvatskih tvrtki i njihovi zamjenici potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o donaciji s ravnateljem Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) Miroslavom Radmanom, u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera. Riječ je o ukupnoj donaciji od 5,6 milijuna kuna godišnje u okviru koje će tvrtke tijekom pet godina svaka izdvojiti po 200 tisuća kuna. Premijer Sanader je pozdravio okupljanje vodećih hrvatskih tvrtki oko iznimno važnog znanstvenog projekta koji predvodi Miroslav Radman, istaknuvši da je današnji dan velik ne samo za MedILS, nego i za hrvatska znanstvena istraživanja i Hrvatsku uopće.

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu Vrhovnom sudu na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda kojom su Rahimu Ademiju i Mirku Norcu određene mjere opreza, ali ne i pritvor. Tužiteljstvo od Vrhovnog suda traži da preinači prošlotjednu odluku Izvanraspravnog vijeća i odredi pritvor za obojicu hrvatskih generala, optuženih za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep" 1993. Glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin kazala je Hini da je žalba podnesena jučer, a o njezinom sadržaju nije željela ništa reći. U Uredu predsjednika Vrhovnog suda doznaje se da žalba još nije stigla.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević zaprijetio je danas da će podnijeti ostavku na mjesto u Povjerenstvu za izradu programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje, ako Vlada uskoro ne intenzivira rad tog tijela. Ne želim biti fikus u Povjerenstvu, rekao je Matijašević na konferenciji za novinare istaknuvši kako bi se Vlada i premijer Ivo Sanader trebali izravno uključiti u restrukturiranje brodogradnje, koja je u zabrinjavajućem stanju. Povjerenstvo, u kojem su i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, ministar financija Ivan Šuker i državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković, počelo je raditi lani u ožujku, no konačni prijedlog programa restrukturiranja još nije napravljen.

ZAGREB - Sindikat tekstila, obuće, kože i gume na današnjoj je konferenciji za novinare od Vlade zatražio transparentnu dodjelu državnih poticajnih sredstava tekstilnoj industriji. Po riječima dopredsjednika tog sindikata Josipa Zidanića, na natječaj za dodjelu sredstava za poboljšanje stanja u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji koji je u lipnju prošle godine raspisalo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, prijavilo se 138 poduzeća, a poticaj je dobilo njih 96. Sindikalci tvrde kako unatoč dogovoru da će se ukupna sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna razdijeliti u suglasnosti sa socijalnim partnerima, to nije učinjeno, a imena tvrtki koja su ih dobila još nisu službeno objavljena.

ZAGREB - HSLS je zadovoljan postignutim rezultatima na izvanrednim izborima za općinska vijeća Pitomače i Kukljice održanim 14. siječnja, a ti rezultati, kao i ostali postignuti na lokalnim izborima stranku ohrabruju da na predstojećim parlamentarnim izborima može postići izuzetno dobar rezultat, pogotovo jer izlaze zajedno s HSS-om, rečeno je danas na konferenciji za novinare u HSLS-u. Lista HSLS-a u Pitomači je osvojila 5,84 posto glasova i jednog vijećnika, a u Kukljici na otoku Ugljanu 11,53 posto i jedno vijećničko mjesto.

OSIJEK - Zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić izjavio je danas kako će ta stranka ponoviti zahtjev za donošenjem novoga zakona o privatizaciji, koji bi omogućio da tržište uređuje odnose u tome području, bez utjecaja politike. Podsjetivši kako je HSLS u Hrvatskom saboru već postavio takav zahtjev, Kramarić je na konferenciji za novinare ocijenio kako, osim obećanja potpredsjednika Vlade Damira Polančeca o donošenju takva zakona, nije bilo konkretnih poteza.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić ocijenio je danas da je politikanstvo, a ne briga za okoliš i strah od onečišćenja, razlog je što se Tvornica kamene vune Rockwool u Pićanu sada kad je gotova nastoji "minirati". Na redovitoj mjesečnoj konferenciji župan Jakovčić je zamjerio pokretačima peticije s Ekop Istrom na čelu, koji su prikupili više od 6000 potpisa građana za raspisivanje referenduma, da nisu reagirali kad je to bilo omogućeno, u tijeku javne rasprave. Stoga je najavio da će o pitanju mogućega raspisivanja referenduma za ili protiv te tvornice tražiti mišljenje mjerodavnoga ministarstva i Središnjega ureda za državnu upravu, podsjetivši da je Grupa Rockwool dobitnica nagrada poznatih udruga zelenih za droprinos u očuvanju okoliša.

VUKOVAR - U Vukovarsko-srijemsku županiju do 1. siječnja ove godine vratilo se 36.475, odnosno 70,5 posto povratnika, prognanih iz svojih domova tijekom srpske agresije 1991. godine u toj županiji, potvrđeno je danas u Regionalnom uredu za prognanike i izbjeglice Vukovar. Prema podacima tog ureda, 1991. godine s područja Vukovarsko-srijemske županije srpski agresori prognali su 51.702 osobe, što je oko 50 posto stanovništva tada okupiranih naselja u tom dijelu Hrvatske. Najbolji povratak zabilježen je u mjestima koja su i prije Domovinskog rata bila većinski naseljena Hrvatima te se tako na područje općine Nuštar, gdje je povratak praktički okončan, do sada vratilo 1.985 odnoso 94,6 posto povratnika.

ZAGREB - Na internet stranicama Hitroreza od danas je građanima, gospodarstvenicima i svim zainteresiranima omogućen pristup i korištenje registra propisa Hitroreza koji sadrži više od 3.700 dosjea propisa, a registar će uključiti i poseban obrazac putem kojeg se do 1. ožujka ove godine mogu dostaviti primjedbe i prijedlozi za određene propise. Registar propisa Hitroreza uključit će i obrazac 3 koje svaki građanin ili gospodarski subjekt može ispuniti za određeni propis ili problem koji ga nepotrebno ograničava u poslovanju te konkretno predložiti na koji način se isti propis može pojednostaviti ili eventualno ukinuti. Taj se obrazac može poslati Posebnoj jedinici za Hitrorez do 1. ožujka ove godine, priopćeno je iz Hitroreza.

DUBROVNIK - Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je danas na konferenciji za novinare u Dubrovniku da su negdašnji pomoćnik zapovjednika Policijske postaje u Korčuli Ante Livaja i inspektor Braco Roso nepravomoćnom odlukom MUP-ova Disciplinskog suda vraćeni na posao. Njima je u srpnju prošle godine dok je sprovođen pobjegao Jakša Cvitanović Cvik pa je za njih i njihova tadašnjeg načelnika Ljubišu Pecotića zatražena najstroža kazna, odnosno bezuvjetni otkaz, što nije prihvatio ni prvostupanjski ni drugostrupanjski sud pa su vraćeni na posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙