FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dokumenti: Francuska 1956. predložila ujedinjenje Velikoj Britaniji

LONDON, 15. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Suparništvo između Velike Britanije i Francuske datira stoljećima unatrag i njihovi se odnosi, u najboljem slučaju, mogu opisati kao čas topli, čas hladni.
LONDON, 15. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Suparništvo između Velike Britanije i Francuske datira stoljećima unatrag i njihovi se odnosi, u najboljem slučaju, mogu opisati kao čas topli, čas hladni.

No, prema dokumentima koji su šokirali povjesničare, Pariz i London razmišljali su 1950.-tih godina o nezamislivom - o ujedinjenju dviju zemalja prema kojem bi britanska kraljica Elizabeta II. postala ujedno šeficom francuske države.

Dokument britanske vlade iz 1956. pokazuje da je u studenom te godine francuski premijer Guy Mollet došao u London na razgovore o ujedinjenju dviju zemalja s tadašnjim britanskim kolegom Anthonyem Edenom.

Eden je tu ideju odbio, no prema povjesnoj građi, svidjela mu se druga Molletova ideja da se Francuskoj dopusti članstvo u Commonwealthu, skupini zemalja tradicionalno povezanih s Velikom Britanijom.

Komentatori s obiju strana bili su zaprepašteni tim otkrićem.

"To je savršen primjer kako su Francuska i Britanija sudbinski upućene jedna na drugu", rekao je bivši britanski ministar za Europu Denis MacShane. "Sudbine dviju zemalja povezane su otkad je William Osvajač, prije tisuću godina, pokušao pretvoriti Englesku u francusku koloniju", dodao je MacShane.

U doba Molletovog prijedloga, Francuska je prolazila kroz teško razdoblje, od gospodarske krize do problema sa separatistima u Alžiru i krize oko kontrole nad Sueskim kanalom.

Henri Sotou, profesor sa Sorbonne, kaže da je ideja o ujedinjenju bila "nerazumna". "Ideja da se Francuska pridruži Commonwealthu i prihvati Njezino Visočanstvo za šefa države ne bi daleko dogurala", rekao je Sotou radiju BBC.

Glasnogovornik britanskog Nacionalnog arhiva, gdje su spomenuti dokumenti pohranjeni, kaže da se njima nitko godinama nije bavio.

MacShane, pak, ističe kako njihovo otkriće svjedoči o tome da "su najzanimljiviji dijelovi povjesti uvijek zapisani u fusnotama".

Za budućnost Francuske i Britanije najavljuje nastavak toplo-hladnih odnosa. "Francuska i Engleska su kao vremešni bračni par koji često razmišlja da se međusobno pobije, ali nikad o tome da se razvede", rekao je MacShane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙