FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: MVPEI na obnovi zgrade nije angažirao ilegalne radnike

ZAGREB, 13. siječnja 2007. (Hina) - Reagirajući na napise jednoga hrvatskog dnevnog lista da su na obnovi zgrade Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) angažirani i radnici na crno, ministrica Kolinda Grabar-Kitarović opovrgnula je danas tvrdnje i insinuacije da je njezino ministarstvo u spomenutom projektu angažiralo ilegalne radnike.
ZAGREB, 13. siječnja 2007. (Hina) - Reagirajući na napise jednoga hrvatskog dnevnog lista da su na obnovi zgrade Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) angažirani i radnici na crno, ministrica Kolinda Grabar-Kitarović opovrgnula je danas tvrdnje i insinuacije da je njezino ministarstvo u spomenutom projektu angažiralo ilegalne radnike.

"MVPEI poštuje sve relevantno zakonodavstvo, kako zakon o javnoj nabavi, tako i sve zakone o gradnji", izjavila je ministrica na hitno sazvanoj konferenciji za novinare.

Prema njezinim riječima, u svibnju 2005. na javnom su natječaju odabrani izvođači radova, "Coning" (koji vlasnički pripada Radimiru Čačiću) i "Zagorje beton", a ugovorom iz listopada "Coning" je postao glavnim izvođačem radova.

"Za sve što se događa na gradilištu odgovoran je isključivo izvođač radova", ustvrdila je ministrica. Objasnila je da je u lipnju 2006. "Coning" sklopio ugovor s podizvođačem radova "Teh-gradnjom", koja se po napisima u medijima navodno koristila neprijavljenim radnicima, i tom prilikom MVPEI-ju dostavio popis radnika.

"Na tom popisu nisu bila imena sedam osoba koje u Republici Hrvatskoj borave ilegalno, odnosno nad kojima MUP provodi obradu", rekla je ministrica.

Istaknula je da je od "Coninga" zatraženo očitovanje te da je, ako se utvrdi da je ta tvrtka prekršila radno i pravno zakonodavstvo, "moguć i raskid ugovora".

"Čekamo rezultate kriminalističke obrade jer još nemamo potvrdu da su ti radnici zaista bili na gradilištu", rekla je ministrica Grabar-Kitarović.

MVPEI je također priopćio da je u vezi s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP), koje je, prema spoznajama, pokrenulo istragu radi utvrđivanja činjenica te će u slučaju utvrđivanja nepravilnosti Državni inspektorat i druge službe poduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih fizičkih i pravnih osoba.

MVPEI je dodao da su odgovarajuća inspekcijska tijela RH nekoliko puta obavila nenajavljeni nadzor nad izvođenjem radova, uključujući i kontrolu građevinskih knjiga i evidencije zaposlenih radnika, te ni u jednom slučaju nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti ili nepoštivanje propisa.

Ministrica Grabar-Kitarović je objasnila da na zaštiti zgrade MVPEI-ja radi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Objekt koji je pod obnovom sastoji se od dva dijela: zaštićenog dijela (u koji nitko od radnika nije imao pristup) i tzv. pasivnog, građevinskog dijela, gdje se izvode grubi građevinski radovi i koji je pod zašitom zaštitarske službe koju angažira izvođač radova.

Ministrica je istaknula da je građevinski dio fizički odijeljen od dijela koji je pod zaštitom, to jest tehničko-komunikacijskog dijela.

"Novi list" je u izdanju od subote u tekstu "Radnici na crno adaptirali Ministarstvo vanjskih poslova" objavio da su "sigurnosne kontrole pri odabiru zaposlenika i na najosjetljivijim mjestima minimalne, što potvrđuje i primjer sedmorice ilegalaca zatečenih na obnovi zgrade Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u Petrinjskoj ulici". U tekstu također stoji da je "neuobičajena činjenica da radnici bez ikakve sigurnosne provjere, još k tome ilegalci, rade na gradilištu zgrade jednog od od najvažnijih ministarstava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙