FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 12. siječnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je danas da, iako za to postoje formalni uvjeti, neće pritvoriti Rahima Ademija i Mirka Norca jer se ista svrha može ostvariti i izrečenim mjerama opreza. Nakon odbijanja zahtjeva tužiteljstva da se, zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela, pritvore dvojica hrvatskih generala, predsjednik Izvanraspravnog vijeća Miroslav Šovanj obrazložio je da postoje formalni uvjeti za pritvorom iz predloženih razloga, jer je riječ o kaznenim djelima za koje je propisana kazna od 12 godina, ali da je Vijeće ocijenilo da pritvor nije neophodan. Istaknuo je kako postoje okolnosti koje ukazuju da pritvor nije nužan jer se, među ostalim, optuženi terete za kaznena djela počinjena prije više od 13 godina.

ZAGREB - Vladimir Depolo razriješen je dužnosti predsjednika Općinskog suda u Korčuli, a za vršiteljicu dužnosti privremeno je imenovana sutkinja tog suda Marija Skokanić, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa. Ministrica pravosuđa Ana Lovrin smijenila je Depola zbog neurednog obavljanja sudačke dužnosti, nakon što je inspekcija dubrovačkog Županijskog suda utvrdila da je veliki dio njegovih predmeta otišao u zastaru, izjavila je glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić. Dodala je da je Mariju Skokanić ministrica "ovlastila za obavljanje poslova sudačke uprave na najdulje šest mjeseci, odnosno do imenovanja novog predsjednika". Među Depolovim predmetima koji su završili u zastari bilo je i nekoliko slučajeva povezanih s odbjeglim Jakšom Cvitanovićem Cvikom, navodnim ključnim korčulanskim dilerom droga.

SPLIT - Zamjenik predsjednice HSLS-a Zlatko Kramarić na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio da će HSLS-ova suradnja s HSS-om na hrvatskoj bipolarnoj političkoj sceni sigurno doživjeti uspjeh, a nadaju se da će nakon izbora imati najmanje 30 zastupnika u Saboru, čime će postati značajna snaga i sukreator buduće državne politike. HSLS i HSS nude snažnu alternativu koja omogućava sinergijski učinak, a otvoreni smo i drugim strankama, prvenstveno regionalnim, poručio je. Na novinarski upit o problemima u suradnji s HSS-om u Varaždinu Kramarić je odgovorio da rješenje treba prepustiti predsjedništvima dviju stranaka. HSLS se počeo pripremati za parlamentarne izbore jer mora slijediti ritam koji su nametnule druge stranke, premda su u preuranjenoj kampanji otvorile kriva pitanja.

ZAGREB - Početkom iduće akademske godine na zagrebačkom bi Sveučilištu trebao početi s radom Ured za studente s invaliditetom, zaključeno je na sastanku čelnika Sveučilišta, predstavnika državnih i lokalnih nadležnih tijela te studenata. Novi bi Ured trebao pomoći studentima s invaliditetom u ostvarivanju prava na dostupnost visokoškolskog obrazovanja. Istovremeno bi trebao nuditi rješenja te osigurati minimalne standarde na svim sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta kako bi studenti s invaliditetom bili što samostalniji i uspješniji u studijima i drugim aktivnostima, priopćilo je Sveučilište. Ured će raditi i na povećanju broja studenata s invaliditetom, jer je među zagrebačkim studenatima tek manje od tri promila s invaliditetom, iako u prosjeku čine oko 10 posto hrvatske populacije.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinstvo u Rijeci je, govoreći o Vladinoj odluci o pojednostavljenju postupka u ustupanju poslova za izgradnju športskih dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo izbjegavanjem javnog natječaja, ustvrdio da je nepoštivanje procedure pogubno, no da bi gubitak Prvenstva bio "tragičan za imidž zemlje". Na Vladi je jučer rečeno kako bi se izgradnja dvorana za Svjetsko prvenstvo 2009. proglasila državnim interesom, čime bi se omogućilo izdavanje građevne dozvole i na nekretninama s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Kajin je kazao kako i to pokazuje da je Hrvatska "neorganizirana zemlja u kojoj je sve podređeno stihiji i improvizaciji" i dodao da je gradnja dvorane za 18.000 gledatelja u Zagrebu pretjeravanje.

ZAGREB - Nagrade Zaklade Dr. Ljerka Markić-Čučuković za prinos knjižničarskoj struci primile se danas na zagrebačkome Filozofskom fakultetu najbolje studentice bibliotekarstva u protekloj akademskoj godini Majda Kovač i Ivana Mikanović, a Godišnju nagradu Zaklade za 2006. primila je za Hrvatsku čitaonicu sela Kuti volonterka u toj gorskokotarskoj knjižnici Karmen Delač-Petković. Najbolje studentice primile su tako povelju i novčani iznos od 3000 kuna, dok je Hrvatska čitaonica sela Kuti, koje se nalazi u općini Brod Moravice na sjeveru Gorskoga kotara, za svoj projekt proslave 70. obljetnice djelovanja nagrađena poveljom i novčanim iznosom od 8000 kuna. Po riječima Karmen Delač-Petković, taj će se iznos pretočiti u projekt izdavanja monografije o knjižnici i izgradnju nove zgrade, za što se očekuje i pomoć lokalne zajednice.

ZAGREB - Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas su u priopćenju reagirali na konferenciju za novinare udruge Eko Kvarner koja je ustvrdila su da investitor Kamenolom "Brdo Kušć", već desetak godina sustavno uništava krajolik i podmorje na otoku Lošinju, a da odgovorni u Hrvatskoj nisu učinili ništa da spriječe to pustošenje. Ministarstvo ističe da iznesene tvrdnje nisu točne i napominje da je naređeno investitoru uklanjanje više građevina bez građevinske dozvole te je od travnja 2006. u uvali Ružmarinka uklonjen kameni lukobran, plato na obali, kolni pristup te zakopana prostorija smještena uz rub zasjeka kolnog puta. Uklonjen je i nasip na pomorskom dobru, nadstrešnica, metalni kontejner i betonska podloga, dio žičane ograde i metalna vrata u suhoj marini Artatore te potporni zid i metalna konstrukcija što je dijelom uklonio i investitor.

RIJEKA - Ekološka udruga "Eko Kvarner" na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci upozorila na "ekološku opasnost od nasipavanja obale u Dramlju u duljini od 500 metara". U dramaljskom ogranku "Eko Kvarnera" utvrdili su da bi to nasipavanje nedopustivo utjecalo na morsku obalu jer se time cijela dramaljska obala pretvara u umjetnu plažu. Zbog utjecaja mora i odnošenja materijala, tu nasutu površinu trebalo bi stalno nadosipavati čime se samo povećava utjecaj na more, a dobiva se obala koja je turistički neatraktivna i ekološki odbojna, tvrde u udruzi. Glasnogovornik dramaljaskog ogranka Ante Franulović rekao je da se udruga ne protivi uređenju plaža, ali da se to može izvesti i na druge načine.

SISAK - Dvojicu pedesetdevetogodišnjih rukovoditelja tvrtke "Posavina transprom" d.o.o. iz Lekenika sisačka je policija uhitila zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminala kojima su prouzročili štetu od 18 milijuna 327 tisuća 566 kuna, izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Ivica Tolušić. U kriminalističkoj obradi utvrđeno je da su dvojica počinitelja, jedan iz Zagreba i drugi s područja Lekenika, počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminala, i to zlouporabu položaja i ovlasti, prijevaru u gospodarskom poslovanju, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, te sklapanje štetnog ugovora na štetu tvrtke, banke i drugih vjerovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙