FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Patrijarh Pavle traži od Biškupića zaštitu srpske kulturne baštine u Hrvatskoj

BEOGRAD, 11. siječnja (Hina) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle zatražio je od hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića da se angažira na zaštiti srpske kulturne baštine u Hrvatskoj.
BEOGRAD, 11. siječnja (Hina) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle zatražio je od hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića da se angažira na zaštiti srpske kulturne baštine u Hrvatskoj.

U pismu koje je patrijarh poslao Biškupiću, a koje je objavljeno na web-stranici SPC, navodi se da je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Šibeniku ignorirao postojanje pravoslavne crkve Svetog Joakima i Ane u Bribiru, te da je iznad starog grada Bribira postavljena tabla na kojoj se spominje samo postojanje katoličkih crkava, a ne i pravoslavne baštine.

"Na tabli se spominje samo 'starohrvatska crkva iz 13. stoljeća i temelji crkve svetog Ivana iz 11-13. stoljeća'", navodi se u pismu patrijarha Pavla, koji dodaje da je taj čin izazvao uznemirenost kod lokalnog srpsko-pravoslavnog stanovništva, koje je "jako osjetljivo kad su u pitanju njegove svetinje na samoj Bribirskoj glavici".

U pismu hrvatskom ministru kulture patrijarh Pavle podsjeća i na slučajeve crkve Krista Spasitelja u Cetini, crkve u Uzdolju kod Dalmatinskog Kosova i crkve u Parčićima kod Bjeline koje su "brutalno uzurpirane od strane rimokatoličke crkve, odnosno Ministarstva za kulturu", pozivajući se na Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u kojoj se navodi da "države nastale raspadom Jugoslavije trebaju zaštititi svu kulturnu baštinu i povijesne spomenike na svojem teritoriju koji su povezani s povijesnim korijenima i nacionalnim i vjerskim identitetom susjednih zemalja".

Patrijarh Pavle u pismu navodi da bi, ako postoje znanstveno-povijesna neslaganja oko nekog povijesnog i sakralnog objekta, trebalo pozvati stručnjake da o tome donesu konačnu riječ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙