FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradovi najdomišljatiji u borbi protiv globalnog zatopljenja

WASHINGTON, 11. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Gradovi i ostale jedinice lokalne uprave prednjače kada su u pitanju inovativne ideje za borbu protiv promjene klime u svijetu, izvijestio je washingtonski institut za ekologiju Worldwatch.
WASHINGTON, 11. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Gradovi i ostale jedinice lokalne uprave prednjače kada su u pitanju inovativne ideje za borbu protiv promjene klime u svijetu, izvijestio je washingtonski institut za ekologiju Worldwatch.

Institut je u svom izvješću ukazao na međunarodni trend rasta broja gradskog stanovništva, napominjući da je u 2005. u gradovima živjelo čak 45 posto svjetskog stanovništva. Uskoro će prvi puta u povijesti čovječanstva više ljudi živjeti u gradovima nego na ruralnim područjima, ističu u institutu.

U gradovima sada živi tri milijarde stanovnika od kojih čak jedna milijarda živi u slumovima, koji su u izvješću Worldwatch-a definirani kao područja bez osnovnih uvjeta za život, poput čiste vode, sanitarija i trajnog krova nad glavom.

Kada je riječ o borbi protiv posljedica globalnog zatopljenja, gradovi i vodstva ostalih jedinica lokalne uprave često - iako ne uvijek - prednjače, konstatirala je direktorica izvješća "State of the World 2007" Molly O'Meara Sheehan.

"Nema sumnje da se inovacije javljaju upravo na lokalnoj razini, gdje gradonačelnici, javna poduzeća odnosno kompanije nastoje smisliti najbolji način djelovanja", kazala je Sheehan na konferenciji za novinstvo.

Među primjerima inovativnih projekata institut je istaknuo inicijativu za jačanje urbane poljoprivrede u Freetownu u Sierra Leoneu i plan za opremanje velike većine domaćinstava u Rizhaou u Kini bojlerima koji kao energent koriste solarnu energiju te opremanje semafora i sustava ulične rasvjete solarnim ćelijama.

Nastojanja gradova i ostalih jedinica lokalne uprave tek su dio cjeline budući da su i vlade mnogih zemalja udružile napore u ograničavanju emisije stakleničkih plinova, glavnih uzročnika globalnog zatopljenja.

No, ne podupiru baš sve razvijene zemlje takva nastojanja, pa su na njihovo mjesto uskočile lokalne zajednice dok u zemljama u razvoju nastojanja jedinica lokalne uprave brže polučuju rezultate nego planovi koji se provode na razini cijele države i ne uživaju snažnu potporu.

Jedan od razloga takvog stanja u razvijenim zemljama jest snažan utjecaj velikih kompanija na nacionalnoj razini nasuprot njihovom daleko slabijem utjecaju na politiku na lokalnoj razini, ističe predsjednik Worldwatch-a Christopher Flavin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙