FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispravak vijesti HNA5671 "MOBMS o napisima da su Romi..."

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - U vijesti HNA5671, koja je emitirana pod naslovom "MOBMS o napisima da su Romi nezadovoljni uručenom pomoći", pogrešno je navedeno da je reagiranje, odnosno priopćenje Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS), umjesto Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH.
ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - U vijesti HNA5671, koja je emitirana pod naslovom "MOBMS o napisima da su Romi nezadovoljni uručenom pomoći", pogrešno je navedeno da je reagiranje, odnosno priopćenje Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS), umjesto Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH.

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti.

Povjerenstvo o napisima da su Romi nezadovoljni uručenom pomoći

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH danas je kao dezinformaciju ocijenilo medijske napise da su Romi u zagrebačkom Plinarskom naselju nezadovoljni donacijom koju im je predala ministrica Jadranka Kosor te je pozvalo medije da se problemu Roma pristupa na ozbiljan i sustavan način.

Potpredsjednica Vlade i predsjednice vladina Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor u ponedjeljak je pri posjetu tom naselju uručila novčanu pomoć obiteljima koje su stradale u požaru (u vrijednosti 42 tisuće kuna) te prigodne poklon-pakete Povjerenstva.

Odluka o novčanoj pomoći, koju je Povjerenstvo donijelo 18. prosinca 2006., bila je isključivo nužna pomoć tim obiteljima, a nikako nadoknada za stvari uništene u požaru, odnosno za izgradnju ili dogradnju bespravnih objekata. Pomoć je odobrena s obzirom na to da su obitelji dobile samo po 1200 kuna od centra za socijalnu skrb, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se na poduzete mjere kako bi se riješio tamošnji problem bespravno naseljenih. Ističe se i da se značajna sredstva izdvajaju za provođenje Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeće za Rome. U 2006. iz državnog je proračuna izdvojeno 430 posto više novca nego 2005., odnosno 11 milijuna 886 tisuća 670 kuna, a u 2007. uslijedilo je povećanje na 13 milijuna 812 tisuća 634 kune. Od Europske komisije dobivena je pomoć od 3 milijuna 967 tisuća eura, s tim da RH sudjeluje s još 30 posto sredstava.

Podsjeća se da su se stanovnici Plinarskog naselja (većinom Romi) bespravno uselili u napuštene radničke barake prije više od 20 godina. Naselje u industrijskoj zoni Grad Zagreb nije legalizirao jer po urbanističkom planu tamo nije dopuštena gradnja stambenih objekata. Sudskim putem više je puta zatraženo iseljenje stanovnika, no oni žalbama pokušavaju odgoditi iseljenje budući da im Grad nije osigurao sustavno rješenje stambenog pitanja.

Kako bi potaknula sustavno rješavanje bespravnih romskih naselja, Vlada je Gradu Zagrebu 2000. i 2001. godine doznačila 300 tisuća kuna za izradu projekta za uređenje naselja. Budući da Grad nije izradio taj projekt, sredstva su, sukladno zakonu, vraćena 26. srpnja 2004.

U priopćenju se ističe da je Povjerenstvo višekratno upozoravalo da je potrebno sustavno riješiti pitanje ilegalnih romskih naselja u Zagrebu, gdje Romi žive u krajnje nepovoljnim uvjetima, bez struje i vode, te da Vlada, ni bilo koje drugo tijelo, ne može financirati izgradnju bespravnih nastambi.

Legalizacija romskih naselja u isključivoj je nadležnosti lokalne samouprave, a sredstva iz državnog proračuna ili donacija mogu se dobiti isključivo za naselja i objekte koji imaju urbanističku, odnosno građevinsku dozvolu. U tom smislu Vlada je potaknula izradu županijskih programa za poboljšanje prostora i okoliša lokacija naseljenih Romima, navodi Povjerenstvo.

Širenjem iskre nezadovoljstva koja je prisutna među Romima, kao i svim ostalim građanima koji zbog različitih razloga desetljećima žive u teškim uvjetima, te usmjeravanjem tog nezadovoljstva prema onima koji nastoje pomoći koliko je to najviše u njihovoj moći, kao i širenjem senzacionalističkih vijesti, ne mogu se riješiti teškoće s kojima se suočava romska zajednica, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Problemi romske populacije stoljetni su europski problem i s njima se suočavaju i zemlje koje su u daleko boljim gospodarskim prilikama od Hrvatske, ističe Povjerenstvo i apelira na medije da tom problemu pristupaju sustavno, a ne senzacionalistički.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙