FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HNK izvedena predstava "Tesla Electric Company"

ZAGREB, 8. siječnja 2007. (Hina) - Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu večeras je prikazana predstava "Tesla Electric Company" Darka Lukića, u režiji Tomaža Pandura, nastala u koprodukciji kazališta Ulysses i Pandur.Theaters.
ZAGREB, 8. siječnja 2007. (Hina) - Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu večeras je prikazana predstava "Tesla Electric Company" Darka Lukića, u režiji Tomaža Pandura, nastala u koprodukciji kazališta Ulysses i Pandur.Theaters.

Svjetsku premijeru predstava je imala u Italiji na festivalu u Cividaleu, a hrvatsku na Brijunima u kolovozu prošle godine, nakon koje su je i kritika i publika proglasile kazališnim događajem ljeta. Predstava je na Brijunima odigrana devet puta i vidjelo ju je oko pet tisuća posjetitelja. Nakon hrvatskih izvedbi, odigrana je u Ljubljani, bila je na višednevnom gostovanju u Beogradu i svugdje je izazvala veliko zanimanje publike, ističe se u programskoj knjižici.

Dramaturginja predstave je Livia Pandur, a uz Radu Šerbedžiju u naslovnoj ulozi u predstavi igraju glumci iz više zemalja među kojima Livio Badurina, Hristina Popović, Felix Stroebel, Branko Jordan, Primož Ekart, Gregor Gruden, Mijo Jurišić, Boris Benko i Primož Hladnik.

Predstava prikazuje Nikolu Teslu, dječaka iz sela Smiljana, koji odlazi s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, u velike europske centre, a zatim završava u Americi, gdje se istaknuo kao vodeći izumitelj i znanstvenik. U tom zanimljivom životu u Americi, u zemlji u kojoj je živio i stvarao, slavili su ga i osporavali, nagrađivali i varali. Živio je između raskoši i bijede, okružen bukom kraljeva, multimilijardera, slavnih umjetnika i velikih znanstvenika. Unatoč tome zaronjen je u vlastitu doživotnu samoću i tek je nekoliko rijetkih ljudi zaista ušlo u predvorje njegova svijeta, ističu protagonisti predstave.

Izumio je gotovo sve ono bez čega ne bi bilo 21. stoljeća, ali je dugo ostao neshvaćen i neprepoznat. Predstava ga prepoznaje u trenutku kad jednom nogom stoji u raskošnoj svjetlosti New Yorka, a drugom iskoračuje prema svemirskim prostranstvima. Za života oko njega je stvaran veo misterije i tajni koje su nerazjašnjene do danas, a poslije smrti postao je također jednako tajanstven i nerazumljiv kao što je bio i za života. Tom predstavom ne nastoji se odgovoriti na ta tajanstvena pitanja, niti pokazati što je Tesla uistinu bio, nego se tu tajnu pokušava dodirnuti u odgovorima na pitanje kako je to bio, ističe se u programskoj knjižici.

Pandur.Theaters je međunarodna neinstitucionalna kazališna organizacija koju je 2002. godine utemeljio redatelj Tomaž Pandur i koja je do sada sudjelovala u brojnim međunarodnim kazališnim projektima, festivalima, kazališnim kućama i drugim produkcijskim partnerima. Kazalište Ulysses osnovali su 2001. Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić. Već šest godina njihove predstave izvode se na Brijunima, a predstava "Tesla Electric Company" prvi put je rađena u koprodukciji.

Publika je nagradila dugotrajnim pljeskom večerašnje izvođače. Ta je predstava na programu HNK do 13. siječnja, kada su na rasporedu posljednje dvije izvedbe od ukupno sedam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙