FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Barroso pozivaju na prevladavanje razlika u pregovorima o liberalizaciji svjetske trgovine

WASHINGTON, 8. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso suglasili su se u ponedjeljak u Washingtonu da Sjedinjene Države i Europska unija, dva najveća trgovinska partnera na svijetu, trebaju riješiti nesporazume koji blokiraju globalne trgovinske pregovore.
WASHINGTON, 8. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso suglasili su se u ponedjeljak u Washingtonu da Sjedinjene Države i Europska unija, dva najveća trgovinska partnera na svijetu, trebaju riješiti nesporazume koji blokiraju globalne trgovinske pregovore.

"Razgovarali smo o tome kako je važno da Europa i Sjedinjene Države riješe svoje nesporazume kada je riječ pregovorima iz Dohe", rekao je Bush novinarima nakon razgovora s Barrosom u Bijeloj kući.

Barroso i europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson sastali su se u ponedjeljak s najvišim američkim dužnosnicima u zadnjem pokušaju da ožive multilateralne trgovinske pregovore u sklopu tzv. razgovora iz Dohe, koji su pokrenuti 2001. s velikim nadama za najsiromašnije zemlje svijeta.

Barroso je nakon jednosatnog sastanka s Bushom bio optimističan, kazavši kako se dvije strane nalaze u "prijelomnom trenutku" za pregovore i kako je njihov skori završetak od kritične važnosti.

"Imali smo vrlo dobar razgovor i dali smo instrukcije našim pregovaračima da pronađu rješenja što je moguće prije", rekao je Barroso.

"Naravno, važno je uključiti i druge jer pokušavamo izraditi doista globalni sporazum", dodao je.

Otkako su pregovori u srpnju propali, pregovarači nastavljaju kontakte na nižim razinama ne bi li usuglasili sporazum koji bi trebao ukinuti tarifne barijere i eliminirati određene subvencije. Hoće li rezultat tih razgovora pridonijeti uspješnom zaključenju pregovora u skoroj budućnosti, još se ne zna.

A vremena je malo. Mnogi pobornici Dohe strahuju da bi pregovori mogli potrajati još nekoliko godina ako pregovarači ne postignu dogovor do ožujka, nekoliko mjeseci prije isteka ovlasti Bijele kuće za vođenje trgovinskih pregovora.

Poljoprivreda je od samog početka glavni kamen spoticanja u tim razgovorima, analitičari ističu da čak ni ovaj sastanak na vrhu u Bijeloj kući možda neće biti dovoljan da bi se riješile duboke podjele oko poljoprivrednih subvencija.

"Ako želimo da Doha uspije, netko mora učiniti prvi korak", rekla je Charlotte Hebebrand, predsjednica Međunarodnog vijeća za politiku trgovine hranom i poljoprivredu iz Washingtona.

Za mnoge Europljane, taj bi potez trebao doći s američke strane. Dužnosnici EU-a najveći teret zadnjih tjedana prebacuju na Sjedinjene Države, pozivajući na "ozbiljno" smanjenje američkih subvencija, koje trenutačno iznose 20 milijardi američkih dolara godišnje.

To je pak osjetljivo pitanje za američke poljoprivrednike. Njihove najveće organizacije podržavaju postojeći reformski plan Bushove administracije, koji predviđa smanjenje potpora koje ograničavaju slobodnu trgovinu za 53 posto, ali i upozoravaju da nisu spremni pristati na više sve dok se ne smanje trgovinske tarife u Europi i ključnim zemljama u razvoju poput Indije i Brazila.

Prva iduća prigoda za dogovor pruža se na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu kasnije ovoga mjeseca na kojemu će se, za razliku od ovoga summita u Washingtonu, okupiti i druge velike trgovinske nacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙