FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje proljetne temperature u kalendarski zimskom siječnju

ZAGREB, 8. siječnja 2007. (Hina) - Mjesec siječanj kalendarsko je srce zime, ali on je ove godine u Hrvatskoj pokazao više proljetno "lice" s izmjerenim iznadprosječnim temperaturama za to doba godine.
ZAGREB, 8. siječnja 2007. (Hina) - Mjesec siječanj kalendarsko je srce zime, ali on je ove godine u Hrvatskoj pokazao više proljetno "lice" s izmjerenim iznadprosječnim temperaturama za to doba godine.

Prema prognozama Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i ovaj će tjedan termometri bilježiti proljetne temperature kako u kontinentalnome dijelu Hrvatske tako i na Jadranu.

Ako je suditi prema narodnoj mudrosti, zbog takvih temperatura u siječnju trebali bismo se zabrinuti.

Tako je, odgovarajući na upit Hine o tomu kakvo nas vrijeme očekuje u ovome tjednu, dežurni sinoptičar u DHMZ- u Borivoj Čapka podsjetio da uz sutrašnji nadnevak u narodu postoji izreka "Topla siječnja da nas Bog sačuva".

Budući da do sada nije bilo ni snijega kojemu su se radovali brojni školarci koji su još na zimskim praznicima, Čapka je dodao da narodna izreka povezana s današnjim danom kaže pak da "Ako nije siječanj u snijegu teško njivi, vrtu, dolu i brijegu".

A kada se pak radi o egzaktnim podatcima Čapka je rekao da je u prvih sedam dana siječnja ove godine srednja dnevna siječanjska temperatura koja u Maksimiru inače iznosi minus 0,8 stupnjeva Celzija bila viša od prosjeka za 5,4 stupnja.

Prosječno više srednje dnevne siječanjske temperature izmjerene su i diljem Hrvatske, ali je, istaknuo je Čapka, u kontinentalnome području Hrvatske to povećanje veće nego na Jadranu.

Tako je, primjerice, u Gospiću, srednja dnevna temperatura u prvih sedam dana siječnja bila viša za 3,4 stupnja Celzija u odnosu na prosječnu srednju dnevnu siječanjsku temperaturu, dok je u Rijeci bila viša za 2,6 stupnja Celzija, u Splitu za 1,5 stupnjeva, a u Dubrovniku za samo 0,9 stupnjeva Celzija.

A kao primjer koji govori o tomu koliko se temperature ovoga siječnja doista razlikuju od zimskih, klimatolog u DHMZ-u Marina Mileta-Čikoš podsjetila je da je, primjerice, u Zalesini 13 siječnja 1968. izmjereno minus 35,2 stupnjeva Celzija, a u Gospiću 24. siječnja 1942. minus 32,6 stupnjeva Celzija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙