FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knin: braniteljske udruge traže rješavanje stambenog statusa

KNIN, 5. siječnja 2007. (Hina) - Koordinacija braniteljskih udruga s područja Knina zatražila je od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka da iznese rok u kojemu će biti riješen stambeni status hrvatskih branitelja na tom području.
KNIN, 5. siječnja 2007. (Hina) - Koordinacija braniteljskih udruga s područja Knina zatražila je od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka da iznese rok u kojemu će biti riješen stambeni status hrvatskih branitelja na tom području.

Podsjećaju da je u kolovozu 2005. Vlada donijela Uredbu o darovanju kuća i stanova u državnom vlasništvu na području posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja. Prema podacima braniteljskih udruga, na području Knina do sada je pozitivno riješeno samo oko 30 zahtjeva za izdavanje suglasnosti za uknjižbu prava vlasništva, iako je oko 1300 korisnika stanova i kuća koji imaju pravo na takvu darovnicu.

Mladen Milošević, predsjednik koordinacije, izjavio je kako je svjestan da postoje različiti tehnički problemi s kojima se susreću nadležne službe, ali branitelji ne mogu biti zadovoljni dinamikom izdavanja darovnica za stanove i kuće, koje koriste već i po dvanaest godina.

Tražimo da nam se "točno kaže kada ćemo dobiti darovnice za stanove koje koristimo, što je Vlada i obećala, te zato želimo da predstavnici resornog ministarstva dođu u Knin kako bi braniteljima objasnili situaciju", kaže Milošević naglašavajući kako očekuje da predstavnici Ministarstva istaknu rokove u kojima će se riješiti taj problem.

Ako koordinacija braniteljskih udruga u roku 30 dana ne dobije nikakav odgovor od resornog ministarstva, najavili su prosvjede u Kninu.

"Nekolicina branitelja koji su u prosincu 2006. dobili rješenja o dobivanju stanova u Područnom uredu resornog ministarstva, stavljeni su pred odluku žele li rješenje po 'Radićevu rješenju' ili po 'Uredbi Vlade RH', iako im nitko nije objasnio što ti modeli znače", dodaje Milošević.

U koordinaciji navode također kako hrvatski ratni vojni invalidi u Kninu još nisu riješili svoj stambeni status, odnosno ostvarili prava koja im pripadaju po Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Uz resorno ministarstvo, koordinacija je o zahtjevima i problemima hrvatskih branitelja u Kninu upoznala predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ivu Sanadera te ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor.

Zahtjev koordinacije braniteljskih udruga potpisuju predstavnici Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Udruge hrvatskih branitelja "Sveti Sebastian" iz Kistanja, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin" i kninske HVIDR-e. Dio koordinacije je i Udruga pripadnika HVO-a Knin, koja traži da pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u Kninu također dobiju pravo na darovnicu po Uredbi o darovanju kuća i stanova u državnom vlasništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙