FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priprema se napad na zadnje uporište islamista u Somaliji

MOGADISHU, 5. siječnja 2007. (Hina) - Somalski vojnici potpomognuti etiopskom vojskom pripremaju u petak velik napad na zadnje uporište islamskog oružanog pokreta, javlja agencija Associated press.
MOGADISHU, 5. siječnja 2007. (Hina) - Somalski vojnici potpomognuti etiopskom vojskom pripremaju u petak velik napad na zadnje uporište islamskog oružanog pokreta, javlja agencija Associated press.

Pripreme za napad odvijaju se dok se u Keniji održava sastanak predstavnika Sjedinjenih Država, Europe, te Afrike i Bliskog istoka i na kojem je odlučeno da će i druge afričke zemlje dati svoje vojnike u mirovne snage za Somaliju.

"Danas ćemo pokrenuti snažan napad na islamske milicije. Koristit ćemo se pješaštvom i borbenim zrakoplovima", rekao je somalski ministar obrane Aden Shire prije odlaska u ratnu zonu.

Somalske i etiopske snage zauzele su u četvrtak navečer južni grad blizu kenijske granice, a islamistički borci ukopali su se blizu lokacije Ras Kamboni na jugu Somalije.

"Iskopali su rovove oko Ras Kambonija. Imaju samo dvije opcije: utopiti se u moru ili boriti se do smrti", rekao je ministar.

Američki brodovi patroliraju u vodama blizu Somalije kako bi spriječili bijeg islamske milicije preko mora, dodaje agencija AP.

Prema audiosnimci postavljenoj na internetske stranice zamjenik čelnika terorističke mreže al Qaede pozvao je islamističku miliciju da postavlja zasjede etiopskim snagama i dotuče ih eksplozijama i samoubilačkim napadima.

Na međunarodnom sastanku u Keniji predsjednik Somalije Abdullahi Yusuf kazao je diplomatima da njegova zemlja danas ima rijetku priliku dokinuti 15 godina anarhije, ali da joj je za to porebna pomoć.

"Potrebno je da nam pružie financijsku, materijalnu i tehničku pomoć", rekao je Yusuf stranim diplomatima.

U izjavi sastanka stoji da će kenijski domaćin, ministar vanjskih poslova Raphael Tuju putovati Afrikom tražeći da i druge zemlje dadu svoje vojnike u mirovne snage za Somaliju. Uganda je već obećala najmanje 1000 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙