FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 5. siječnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 5. siječnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Heroj iz newyorškoga metroa, 50-godišnji građevinski radnik Wesley Autrey koji je skočio na tračnice i spasio onesviještenog mladića od nadolazećeg vlaka, u četvrtak je od gradonačelnika Michaela Bloomberga primio najveće priznanje za postignuća građana - Brončani medaljon, piše u petak The New York Times. "Dobre se stvari događaju kada činiš dobro", rekao je Autrey kad mu je gradonačelnik predao Brončani medaljon, nagradu koja ga dovodi u društvo prijašnjih uglednih dobitnika kao što su Douglas MacArthur, Martin Luther King, Muhamed Ali i drugi. Autrey je u utorak vidio kako 20-godišnji student filmske režije Cameron Hollopter pada s perona u grčevima, skočio za njim i prevrnuo ga u jarak između tračnica netom prije dolaska vlaka. Iako je strojovođa kočio, iznad Autreya i Holloptera prošla su četiri vagona, ali ih nisu ozlijedili. "Ako vidiš nešto, učini nešto", glavna je poruka koju je Autrey uputio na dodjeli nagrade i u brojnim intervjuima koje je dao TV postajama i tisku.

NEW YORK - Trogodišnji dječak ispao je u četvrtak kroz prozor stana na četvrtom katu zgrade u New Yorku, no tragičan ishod spriječio je slučajni prolaznik koji ga je uhvatio u naručje, izvijestila je policija. Dječaka je uhvatio 39-godišnji muškarac koji je prolazio ispod prozora, izvijestila je policija u kratkoj izjavi. Mališan je odveden u bolnicu tek s manjim posjekotinama i ogrebotinama na glavi i licu. Policija još istražuje događaj i nije objavila detalje. "Ovo je tjedan heroja u New Yorku", kazao je policijski dužnosnik Raymond Kelly kada su ga novinari upitali o ovom incidentu. U utorak je građevinski radnik Wesley Autrey spasio mladića koji je pao na tračnice metar i pol ispod razine perona. Skočivši na prugu Autrey je mladića prevrnuo u jarak između tračnica i prekrio ga tijelom netom prije nailaska vlaka.

PEKING - Najveće jezero u Kini trpi zbog posljedica globalnog zatopljenja i širenja pustinje, a za 200 godina moglo bi potpuno nestati, unatoč odluci vlade u Pekingu da u spas toga slanog jezera uloži 870 milijuna američkih dolara, objavila je u petak agencija Xinhua. Jezero Qinghai ozbiljno je ugroženo zbog prekomjerene ispaše, upozoravaju znanstvenici. Veliki problem predstavlja i prekomjeran izlov ribe, pa je količina posebne vrste šarana bez ljuski pala na samo 10 posto od količine ribe prije 40 godina. "Ako se jezero nastavi smanjivati sadašnjim tempom, moglo bi za 200 godina potpuno nestati", upozorili si znanstvenici. Jezero promjera 360 kilometara nalazi se u istoimenoj zabačenoj zapadnoj pokrajini na 3205 m nadmorske visine i na raskrižju nekoliko ptičjih migracijskih ruta zbog čega je jedno od središta pozornosti u borbi protiv ptičje gripe. Kada bi na tom području izbila ptičja gripa, virus bi se mogao proširiti Europom i Azijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙