FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. siječnja 2007. godine

ZAGREB, 4. siječnja 2007. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. siječnja 2007. godine
ZAGREB, 4. siječnja 2007. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. siječnja 2007. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 12.474,52 -

Tokyo/NIKKEI 17.353,67 -

London/FTSE-100 6.279,30 6.319,00

Frankfurt/DAX 30 6.654,34 6.691,32

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica u srijedu su, prvog dana trgovine u ovoj godini, zabilježile neznatne promjene ponajviše zbog zabilješki s posljednjeg sastanka američke središnje banke koje su obnovile zabrinutosti oko rizika po gospodarstvo i korporativne zarade.

Njujorški Dow Jones završio je poslovanje na 12.474 boda, ojačavši blagih 0,09 posto, nakon što je tijekom trgovine dosegnuo novu rekordnu vrijednost od 12.580 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks bio je na dobitku od 0,3 posto, dosegnuvši 2.423 boda.

Američka tržišta nisu radila u ponedjeljak zbog novogodišnjih praznika a u utorak zbog obilježavanja dana žalosti zbog smrti nekadašnjeg američkog predsjednika Geralda Forda, koji je preminuo prošli tjedan.

Tijekom prvog dana trgovine u ovoj godini Dow je dosegnuo rekordnu vrijednost, poduprt viješću o ostavci izvršnog direktora teškoćama pritisnutog Home Depota, koja je podigla cijene dionica te američke kompanije.

Najveći su pak gubitnici bile energetske dionice koje su zabilježile najveći dnevni gubitak u više od godinu dana uslijed pada cijena nafte od četiri posto, na 58,3 dolara. Pripadnici toga sektora u prosjeku su ostvarili pad cijena dionica od 3,3 posto, što je njihov najveći pad u jednom danu od prosinca 2005.

Dionice Exxon Mobila najviše su pritisnule Dow Jones, budući je pad potražnje za lož uljem uslijed blage zime rezultirao padom cijena nafte, pritisnuvši dionice naftnih kompanija. Taj američki div naftne industrije zabilježio je pad cijena dionica od 3,3 posto.

Najveći pritisak na dionice stigao je ipak od zabilješki s posljednjeg sastanka američke središnje banke u prosincu, koje su pokazale da se neki Fedovi dužnosnici pribojavaju jačanja rizika po rast gospodarstva.

"Trgovci preispituju rast američkog gospodarstva kao i da li je Fed završio sa ciklusom podizanja kamatnih stopa", kazao je Tim Biggam, strateg u brokerskoj kući Man Securities. "Dan je počeo loše za naftne i dionice drugih tvrtki vezanih uz razne robe".

Nasuprot tomu, pozitivni komentari analitičara pomogli su jačanju dionice Internet tražilice Google za 1,5 posto, koja je ujedno jedna od najzaslužnijih za dobitke na Nasdaq tržištu.

Europska tržišta ostvarila su rast cijena dionica, pri čemu su londonski i frankfurtski indeks ostvarili dobitke od oko 0,15 posto. Londonski Ftse na zatvaranju je iznosio 6.319 bodova, a frankfurtski DAX 6.691 bod.

Cijene europskih dionica spustile su se u četvrtak, ponajviše zbog slabljenja dionica rudarskih kompanija, izazvanog padom cijena bakra, dok makroekonomski podaci nisu pomogli otkloniti bojazni vezane uz povećanje kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks spustio se 0,63 posto, na 6.279 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,5 posto, na 6.654 boda.

Rudarske dionice bile su najveći gubitnici u Europi uslijed pada cijena bakra, koje su se kretale blizu najnižih razina u devet mjeseci pod utjecajem rasta zaliha i zabrinutosti oko usporavanja potražnje u Kini. Pri tome su dionice Xstrate oslabile 4,8 posto, Kazakhmysa za 4,5 posto, BHP Billitona za 4,4 posto i Antofagaste za četiri posto.

Cijene bakra su pale za 10 posto od početka godine, no ta kovina i dalje drži cijenu koja je dvostruko viša no što je bila prije tri godine.

"Ulagače bi mogao polako početi hvatati strah nakon 300-postotnog rasta cijena", kazao je jedan izvor na londonskom tržištu kovina. "Možda neki ulagači misle da bi mogao biti pravi trenutak za prodaju osnovnih kovina i onda se povući", kazao je.

Dionice pripadnika sektora osnovnih resursa u prosjeku su oslabile za više od tri posto, pri čemu je značajnije oslabila dionica proizvođača čelika Salzgittera, gotovo pet posto.

Farmaceutska i kemijska industrija Merck zabilježila je rast cijena dionica od 4,8 posto uslijed novinskih napisa da taj njemački div planira prodati svoju jedinicu za generiku. Izvor upoznat sa slučajem izjavio je za Reuters kako kompanija planira brzu prodaju, no Merck nije želio komentirati novinska izvješća.

Tokijsko tržište prvog radnog dana u ovoj godini, premda na samo pola radnog vremena, zabilježio je rast svojeg službenog indeksa Nikkei od 0,74 posto. Zaključio je poslovanje na 17.353 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3118 1,3181 1,3116

USD/JPY 119,48 119,51 119,24

GBP/USD 1,9405 1,9530 1,9402

USD/CHF 1,2306 1,2310 1,2243

-------------------------------------------------

Tečaj dolara ojačao je u četvrtak na svjetskim tržištima prema ostalim ključnim valutama nakon što je podatak o rastu industrijske proizvodnje u SAD-u prigušio očekivanja ulagača o skorom spuštanju kamatnih stopa u SAD-u.

Tečaj eura tako je do podneva oslabio prema dolaru pola posto, spustivši se na 1,3103 dolara. Jedinstvena europska valuta zabilježila je u srijedu najveći dnevni pad vrijednosti prema dolaru od sredine srpnja prošle godine u visini 0,9 posto.

Tečaj američke valute prema jenu ostao je pak nepromijenjen na 119,31 jena dok je euro oslabio prema jenu gotovo pola posto, kliznuvši na 156,36 jena.

Podatak o rastu industrijske proizvodnje u SAD-u prigušio je očekivanja o skorom spuštanju kamatnih stopa u SAD-u, usmjerivši pozornost tržišta na podatke o zaposlenosti i o sektoru usluga u SAD-u.

Trgovci podsjećaju i da je likvidnost još uvijek relativno oskudna zbog blagdana, što je dodatni razlog izraženijih oscilacija valutnih tečajeva.

"Ulagači kupuju dolar možda zbog pretpostavke da su prognoze o spuštanju kamatnih stopa u SAD-u najkasnije do kraja prvog tromjesečja možda ipak bile prenagljene i ta je procjena obilježila aktualno stanje na tržištima valuta", konstatirao je Mark Henry iz GNI-ja.

Euro je pak oslabio nakon objave podataka o gospodarstvu eurozone koji su pokazali solidne rezultate ali nisu nadmašili očekivanja pa su predviđanja o razini kamatnih stopa u eurozoni ostala nepromijenjena.

Tako je godišnja stopa inflacije u eurozoni u prosincu ostala nepromijenjena u odnosu na studeni, zadržavši se na 1,9 posto, pokazale su prve procjene europske agencije za statistiku Eurostat. S druge je strane indeks poslovnih aktivnosti u sektoru usluga u eurozoni pao u prosincu na 57,2 boda u odnosu na 57,6 bodova u studenom.

Očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) u veljači ili ožujku ponovno podići kamatne stope u eurozoni na 3,75 posto te da bi u slučaju visokih stopa rasta i inflacije tijekom 2007. mogla nastaviti kampanju zaoštravanja monetarne politike.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

02.01. USLIB 5,31 5,32 5,36 5,37

02.01. EULIB 3,63 3,63 3,72 3,85

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙