FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Ženska djeca 'kriva' za rak prostate kod očeva?

ZAGREB, 3. siječnja 2007. (Hina) - Izraelski su znanstvenici uvjereni da su djetetov spol i očeva sklonost obolijevanju od raka prostate povezani, o čemu su nedavno izvijestili.
ZAGREB, 3. siječnja 2007. (Hina) - Izraelski su znanstvenici uvjereni da su djetetov spol i očeva sklonost obolijevanju od raka prostate povezani, o čemu su nedavno izvijestili.

Izraelci su proveli istraživanje na temelju kojega su zaključili kako očevi triju ili više kćeri koji nisu imali muških potomaka imaju 60-postotni rizik za eventualno obolijevanje od raka prostate, prenijeli su britanski mediji.

No, stručno glasilo britanskog Državnog instituta za istraživanje raka objavilo je podatak prema kojemu bi uzrok tomu mogao biti muški kromosom "y", a ne činjenica da muški roditelj ima samo ženske potomke. Britanski znanstvenici smatraju da genetski uzroci mogu utjecati na jedno i drugo - rizik od obolijevanja od raka prostate, ali istodobno i na izglede da muški roditelj 'dobije' žensko dijetet ili više njih.

Britanski su znanstvenici također upozorili kako je karcinom prostate jedan od najčešćih među muškom britanskom populacijom, s više od 30.000 novoregistriranih slučajeva u 2003.

Izraelski znanstvenici u svoje su istraživanje uključili 38.000 muškaraca, usporedivši obitelji 712 muškaraca kojima je dijagnosticiran rak prostate s ostalim zdravim muškarcima i njihovim obiteljima. Usporedbom s muškarcima koji su imali bar jednog sina, muški roditelji koji su imali samo kćerke imali su i 40 posto više izgleda za obolijevanje od raka prostate. Štoviše, rizik je bio veći kod muškaraca koji su imali tri ili više kćeri, a niti jednog sina.

No, znanstvenici su pokušali pronaći i alternativno, jednostavnije objašnjenje. S obzirom da se problemi s prostatom najčešće otkrivaju tijekom rutinskih sistematskih pregleda, znanstvenici sugeriraju da višestruki očevi djevojčica češće odlaze na takve preglede, nastojeći od liječnika dobiti odgovor na pitanje postoji li neki problem zbog kojega ne mogu imati muško dijete, pa je i mogućnost otkrivanja potencijalnog zloćudnog oboljenja kod njih viša.

Unatoč zaključku izraelskih znanstvenika, većina svjetskih stručnjaka smatra da nema nikakva čvrstog dokaza koji bi podupro njihovu pretpostavku. Dr. Chris Hiley iz Zaklade za rak prostate mišljenja je da na rođenje ženske i muške djece utječu isključivo genetski razlozi, jednako kao i na potencijalno obolijevanje od raka prostate.

"Ovo je zanimljiva studija i sigurno privlači pozornost, no ne može poslati nikakvu korisnu poruku muškarcima dok se ne obave puno kompleksnije genetičke studije. Također moramo točno otkriti što je to u kromosomu Y, kojega imaju samo muškarci. U međuvremenu nitko ne bi trebao trčati pred rudo i kazati kako su kćerke krive što im muški roditelji obolijevaju od raka prostate", zaključio je dr Hiley.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙