WASHINGTON, 14. studenoga (Hina/AFP) - Takozvana mediteranska prehrana, bogata maslinovim uljem, voćem, povrćem i ribom, najzdraviji je način prehrane nakon srčane kapi, rekli su istraživači u New Orleansu.
WASHINGTON, 14. studenoga (Hina/AFP) - Takozvana mediteranska
prehrana, bogata maslinovim uljem, voćem, povrćem i ribom,
najzdraviji je način prehrane nakon srčane kapi, rekli su
istraživači u New Orleansu. #L#
"Zahvaljujući prehrani bogatoj proizvodima koje se povezuje s
mediteranskom kulturom i siromašnoj proizvodima bogatim zasićenim
mastima, poput maslaca, znatno je smanjen rizik od smrti nakon
infarkta", izjavio je dr. Roberto Marchioli na kongresu Američkoga
društva kardiologa.
Pokazalo se, rekao je, da "osobama koje u prehranu uključe više
biljnoga ulja i maslaca, prijeti tri puta veća opasnost od smrti
nego onima koji jedu više povrća i voća te maslinova ulja".
Istraživači iz "Consorzio Mario Negri Sud" u Italiji, 42 mjeseca
pratili su 11.342 osobe koje su imale infarkt i proučavali njihovu
prehranu. U usporedbi s onima koji su se hranili "idealno", osobama
koje su uzimale više maslaca, prijetila je 2,6 puta veća opasnost od
smrti u roku od ta 42 mjeseca.
Iako prilično bogata mastima, takozvana "mediteranska" prehrana
drži se zdravom jer sadrži mnogo zaštitnih elemenata poput
antioksidanata (iz voća), nezasićenih masti (maslinovo ulje) i
nekih masnih kiselina kojih ima u ribi.
Zna se da stanovnici zemalja poput Grčke, Italije i Španjolske
rjeđe umiru od koronarnih bolesti nego stanovnici
sjevernoeuropskih zemalja.
(Hina) dgk dgk