ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - Uprava za veterinarstvo upozorila je danas na mjere kojih se treba pridržavati u svinjokolji. Jedna od najvažnijih je obvezan tihineloskopski pregled mesa svih svinja koje se kolju za potrebe
kućanstava.
ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - Uprava za veterinarstvo upozorila je
danas na mjere kojih se treba pridržavati u svinjokolji. Jedna od
najvažnijih je obvezan tihineloskopski pregled mesa svih svinja
koje se kolju za potrebe kućanstava. #L#
Pregled se, podsjeća Uprava, može obaviti u laboratorijima
ovlaštenih veterinarskih organizacija (stanice i ambulante).
Dok se ne dobije službeni nalaz da je meso zaklanih svinja
nezaraženo ne treba počimati rasijecanje mesa i kulinarsku
pripremu. Ukoliko se pri kulinarskoj pripremi koristi i meso
divljih životinja (divlja svinja, medvjed...) i njega treba
prethodno pregledati na trihinelozu.
Svinjske polovice, meso i mesne prerađevine treba kupovati
isključivo iz registriranih objekata, nikako iz neregistriranih te
na tržnicama ispod pulta.
Najsigurnija zaštita od trihineloze postiže se tako da se meso
svinja i proizvodi od svinjetine konzumiraju nakon temeljite
termičke obrade - kuhanjem ili pečenjem. Od trihineloze se najbolje
možete zaštititi sami, poručuje Uprava za veterinarstvo.
Trihineloza je, podsjeća Uprava, opasna parazitarna bolest od koje
obolijevaju različite vrste životinja i čovjek.
Ta je bolest trenutno ozbiljan javno-zdravstveni problem u
Hrvatskoj. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 1999.
godini od trihineloze je oboljelo 337 ljudi.
Najugroženije područje i nadalje je županija Vukovarsko-
srijemska. Bolest je prisutna i na dijelovima Osječko-baranjske,
Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije. Zbog prometa
svinjama s tih područja ugrožena su i ostala područja države.
(Hina) bm/pp db