FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA KNJIGA "GUŠAVOST U HRVATSKOJ"

ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - U Hrvatskog akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavljena je danas knjiga "Gušavost u Hrvatskoj", koju je uredio akademik Zvonko Kusić, a u njezinu stvaranju sudjelovalo je 28 autora.
ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - U Hrvatskog akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavljena je danas knjiga "Gušavost u Hrvatskoj", koju je uredio akademik Zvonko Kusić, a u njezinu stvaranju sudjelovalo je 28 autora. #L# Knjiga kroz 13 poglavlja govori o cjelokupnoj problematici gušavosti, do koje dolazi zbog nedostatnog unosa joda u organizam. Zahvaljujući novom zakonu o jodiranju soli kao i mjerama praćenja zastupljenosti joda u prehrani, Hrvatska se, kako je rečeno, uvrstila u red najnaprednijih zemalja u rješavanju problema gušavosti u ovom dijelu Europe. Uz akademika Kusića, o knjizi su govorili predsjednik HAZU akademik Ivo Padovan i dekan Medicinskog fakulteta dr. Boris Labar. Hrvatska se od 1990. uključila u akciju Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a za iskorijenjivanje gušavosti do 2000. godine, jer je endemska gušavost u našim krajevima postojala od srednjeg vijeka. Velika gušavost zabilježena je 50-tih godina, najviše u Slavoniji i Lici, te u Zagrebu. Najveća učestalost gušavosti zabilježena je u selu Rude kraj Zagreba. Tijekom proteklih desetljeća gušavost se sve manje pojavljivala, iako je početkom 90-ih zamijećena veća učestalost te bolesti kod školske djece. No, prošlogodišnja ispitivanja pokazala su da se stanje popravilo, nakon što se 1996. počeo primjenjivati novi pravilnik o jodiranju soli, što je dovelo do poboljšanja i čak eliminacije gušavosti. (Hina) mt md

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙