ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - U Hrvatskog akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavljena je danas knjiga "Gušavost u Hrvatskoj", koju je uredio akademik Zvonko Kusić, a u njezinu stvaranju sudjelovalo je 28 autora.
ZAGREB, 9. studenoga (Hina) - U Hrvatskog akademiji znanosti i
umjetnosti (HAZU) predstavljena je danas knjiga "Gušavost u
Hrvatskoj", koju je uredio akademik Zvonko Kusić, a u njezinu
stvaranju sudjelovalo je 28 autora. #L#
Knjiga kroz 13 poglavlja govori o cjelokupnoj problematici
gušavosti, do koje dolazi zbog nedostatnog unosa joda u organizam.
Zahvaljujući novom zakonu o jodiranju soli kao i mjerama praćenja
zastupljenosti joda u prehrani, Hrvatska se, kako je rečeno,
uvrstila u red najnaprednijih zemalja u rješavanju problema
gušavosti u ovom dijelu Europe.
Uz akademika Kusića, o knjizi su govorili predsjednik HAZU akademik
Ivo Padovan i dekan Medicinskog fakulteta dr. Boris Labar.
Hrvatska se od 1990. uključila u akciju Svjetske zdravstvene
organizacije i UNICEF-a za iskorijenjivanje gušavosti do 2000.
godine, jer je endemska gušavost u našim krajevima postojala od
srednjeg vijeka.
Velika gušavost zabilježena je 50-tih godina, najviše u Slavoniji i
Lici, te u Zagrebu. Najveća učestalost gušavosti zabilježena je u
selu Rude kraj Zagreba.
Tijekom proteklih desetljeća gušavost se sve manje pojavljivala,
iako je početkom 90-ih zamijećena veća učestalost te bolesti kod
školske djece. No, prošlogodišnja ispitivanja pokazala su da se
stanje popravilo, nakon što se 1996. počeo primjenjivati novi
pravilnik o jodiranju soli, što je dovelo do poboljšanja i čak
eliminacije gušavosti.
(Hina) mt md