ZAGREB/NEW YORK, 8. studenoga (Hina) - Djeca koja neprestano jedu prevelike količine slatkiša možda imaju genetsku predispoziciju zbog koje kod njih postoji veća vjerojatnost da kasnije u životu postanu alkoholičari, tvrde
znanstvenici.
ZAGREB/NEW YORK, 8. studenoga (Hina) - Djeca koja neprestano jedu
prevelike količine slatkiša možda imaju genetsku predispoziciju
zbog koje kod njih postoji veća vjerojatnost da kasnije u životu
postanu alkoholičari, tvrde znanstvenici. #L#
Znanstvenici pretpostavljaju da želja za slatkišima i alkoholom
nastaje u istom dijelu mozga te da je, bar djelomice, određuju geni,
a ne odgoj, prenosi "Independent".
Istraživači kažu da bi se to otkriće moglo iskoristiti u razvoju
testova za otkrivanje potencijalnoga alkoholizma. Tim bi se
testovima moglo podvrgavati djecu mnogo prije nego što posegnu za
prvim pićem. "Možda bi jednostavno i jeftino testiranje, koje bi
trajalo samo 10 minuta, moglo biti prvi korak u razvoju takvog
testa", rekao je Alexey Kampov-Polevoy s medicinskog fakulteta
Mount Sinai u New Yorku. "Njime bi se moglo otkrivati djecu koja su
genetski sklona alkohlizmu što bi omogućilo prevenciju."
Istraživači su proučili sklonost slatkišima i alkoholnim pićima u
19 parova jednojajčanih blizanaca i otkrili zajedničku naslijeđenu
vezu između dviju sklonosti.
"Studija je pokazala da, unatoč različitome životnom iskustvu,
blizanci i dalje dijele sklonost slatkišima i alkoholu", rekao je
David Overstreet, profesor psihijatrije sa Sveučilišta Sjeverna
Carolina u Chapel Hillu.
Prvi rezultati, koji su iznijeti na sastanku Društva neurologa u
New Orleansu, potvrđuju vezu između želje za slatkim i sklonosti
alkoholu.
(Hina) dgk dgk