LONDON, 25. listopada (Hina/AFP) - Britanci su postali tjelesno ovisni o jelima na bazi curryja, prema rezultatima istraživanja koje je proveo profesor sa sveučilišta Nottingham Trent, objavljenima u srijedu.
LONDON, 25. listopada (Hina/AFP) - Britanci su postali tjelesno
ovisni o jelima na bazi curryja, prema rezultatima istraživanja
koje je proveo profesor sa sveučilišta Nottingham Trent,
objavljenima u srijedu. #L#
Profesor Stephen Gray ispitao je reakcije 100 osoba različitih
ukusa. Ustvrdio je da i sama pomisao na indijsko jelo, poput
piletine 'tikka masala' ili janjetine 'korma', izaziva kod
ispitanika ubrzanje ritma rada srca i povišeni tlak.
Pomisao na tradicionalno jelo britanske kuhinje poput pite od
bubrega i mesa, popularnog jela koje nude engleski pubovi, povećava
tlak ispitanika za prosječno 1,8 posto, dok pomisao na 'tikka
masala' povećava krvni pritisak za 4,9 posto iznad normale,
ustanovio je liječnik.
Po mišljenju profesora Graya, objašnjenje proizlazi iz činjenice
da sastav curryja koji kombinira više okusa stimulira više točaka
na jeziku od britanske kuhinje.
"Aktivirajući simultano više jezičnih zona, doslovno izluđujemo
naše stanice okusa i dovodimo ih u stanje iznimne konfuzije", rekao
je istraživač.
"Tradicionalna britanska kuhinja ne proizvodi taj učinak zbog
kombiniranja bazičnih okusa. No, kad poželimo curry čini se da naše
stanice okusa doslovno žude za njim", dodao je on.
(Hina) bnš bnš