FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANCI OVISNI O CURRYJU

LONDON, 25. listopada (Hina/AFP) - Britanci su postali tjelesno ovisni o jelima na bazi curryja, prema rezultatima istraživanja koje je proveo profesor sa sveučilišta Nottingham Trent, objavljenima u srijedu.
LONDON, 25. listopada (Hina/AFP) - Britanci su postali tjelesno ovisni o jelima na bazi curryja, prema rezultatima istraživanja koje je proveo profesor sa sveučilišta Nottingham Trent, objavljenima u srijedu. #L# Profesor Stephen Gray ispitao je reakcije 100 osoba različitih ukusa. Ustvrdio je da i sama pomisao na indijsko jelo, poput piletine 'tikka masala' ili janjetine 'korma', izaziva kod ispitanika ubrzanje ritma rada srca i povišeni tlak. Pomisao na tradicionalno jelo britanske kuhinje poput pite od bubrega i mesa, popularnog jela koje nude engleski pubovi, povećava tlak ispitanika za prosječno 1,8 posto, dok pomisao na 'tikka masala' povećava krvni pritisak za 4,9 posto iznad normale, ustanovio je liječnik. Po mišljenju profesora Graya, objašnjenje proizlazi iz činjenice da sastav curryja koji kombinira više okusa stimulira više točaka na jeziku od britanske kuhinje. "Aktivirajući simultano više jezičnih zona, doslovno izluđujemo naše stanice okusa i dovodimo ih u stanje iznimne konfuzije", rekao je istraživač. "Tradicionalna britanska kuhinja ne proizvodi taj učinak zbog kombiniranja bazičnih okusa. No, kad poželimo curry čini se da naše stanice okusa doslovno žude za njim", dodao je on. (Hina) bnš bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙