FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIOTEHNOLOGIJA: FRUKTOZA OD KRUMPIRA

PARIZ, 12. listopada (Hina/AFP) - Uzmite krumpir u koji ste prije toga ubacili dva gena za kodiranje fermenata koji omogućuju razgradnju škroba, zagrijavajte 45 minuta do 65 Celzijevih stupnjeva i aktiviranjem fermenata dobit ćete fruktozu od razgrađenog škroba.
PARIZ, 12. listopada (Hina/AFP) - Uzmite krumpir u koji ste prije toga ubacili dva gena za kodiranje fermenata koji omogućuju razgradnju škroba, zagrijavajte 45 minuta do 65 Celzijevih stupnjeva i aktiviranjem fermenata dobit ćete fruktozu od razgrađenog škroba. #L# Proizvodnja fruktoze od genetski modificiranog krumpira uspjeh je koji može biti vrlo zanimljiv za prehrambenu industriju, objavio je laboratorij sveučilišta "Jules Verne" u Amiensu, u Pikardiji. "Svrha je da proizvodimo fruktozu uz manje troškove", kaže Anthony Beaujean, jedan od istraživača, "premda u Europi moramo biti vrlo oprezni kad je riječ o genetski modificiranim organizmima". Sve dosad, fruktoza koja se rabi u proizvodnji sirupa, zaslađivača i drugih prehrambenih pripravaka, dobivala se biokemijski od kukuruza, pomoću uvoznih bakterija koje se aktiviraju na visokoj temperaturi, a taj je industrijski proces proizvodnje razmjerno zamršen i skup. S genetski modificiranim krumpirom imamo istodobno supstrat, škrob i fermente koji ga mogu pretvoriti u fruktozu, dok u industrijskoj proizvodnji imamo s jedne strane supstrat, uz koji treba osigurati bakterije koje će omogućiti razgradnju. Genetski modificirani krumpir može proizvesti 19 puta više fruktoze nego "običan" krumpir, kaže Rajbir Sanwan iz CNRS-a koji je predvodio istraživanje u laboratoriju za androgenezu i za biotehnologiju sveučilišta "Jules Verne". Rezultati ovih istraživanja koja su započeta 1995., a djelomice ih je financirala pokrajina Pikardija, objavljeni su u američkom časopisu "Biotechnology and Bioengineering". (Hina) vr dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙