FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: MINISTAR PANKRETIĆ S PROIZVOĐAČIMA KRUMPIRA O PRELEVMANIMA

ZAGREB, 10. listopada (Hina) - Privremeno ukidanje količinske carine na uvoz krumpira predloženo je zbog smanjene domaće proizvodnje i ponude krumpira do koje je došlo zbog nepovoljnih klimatskih prilika.
ZAGREB, 10. listopada (Hina) - Privremeno ukidanje količinske carine na uvoz krumpira predloženo je zbog smanjene domaće proizvodnje i ponude krumpira do koje je došlo zbog nepovoljnih klimatskih prilika. #L# Istaknuto je to na današnjem sastanku ministra poljoprivrede i šumarstva Božidara Pankretića s predstavnicima Udruge proizvođača krumpira te Međimurske županije na kojem je bilo riječi o ukidanju prelevmana na krumpir. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je putem svojih stručnih službi obavilo analize tržišta pojedinih poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, uključujući i krumpir, te drži da postoji opravdanost za promjenu svote carine po mjernoj jedinici pri uvozu pojedinih poljoprivrednih proizvoda te da su prijedlozi za izmjenu količinskih carina u potpunosti u skladu s Obvezujućim rasporedom WTO-a. Prosječna cijena kilograma krumpira na veletržnicama je 2,78 kuna po kilogramu, što je dvostruko više u odnosu na 1999. i 1998. godinu. Također, cijena krumpira na tržnicama raste te trenutno prosječno iznosi 3,91 kunu/kg, a očekuje se i daljnji rast. Prosječna proizvodnja krumpira u razdoblju od 1996. do 1999. godine, ističu u Ministarstvu, iznosila je nešto više od 669 tisuća tona, dok je prosječna potrošnja u istom razdoblju iznosila približno 671 tisuću tona, te su na taj način potrebe za ovom kulturom gotovo u cijelosti podmirivane domaćom proizvodnjom. No, obzirom na ovogodišnje loše klimatske uvjete i manju domaću proizvodnju i ponudu krumpira, potrebe domaćeg tržišta biti će zadovoljene i iz uvoza, pa je stoga predloženo privremeno ukidanje svote carine po mjernoj jedinici. Ministar Pankretić naglasio je kako je jedan od prvih koraka ka rješenju problema s krumpirom sistematizacija, odnosno da je neophodno utvrditi koliko proizvođača proizvodi koju količinu te kulture i na kolikoj površini, čime bi se omogućilo planiranje usjeva ovisno o potrebama tržišta. (Hina) pp/rub ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙