ZAGREB, 5. listopada (Hina) - Dobar čep idealni je čuvar dobrog vina. Otkad je Don Perignon 1680. godine prvi put začepio šampanjac pomno izabranim čepom, čep je na području vinarstva, odnosno, podrumarstva, postao većim no što odista
jest. Otuda i izreka: "Dobar čep - mir u boci! #l# Europsko povjerenstvo za vino, procjenjuje da da tri do pet posto proizvedenog flaširanog vina u vrijednosti od oko 500 milijuna eura propadne svake godine - zbog kvarenja čepa. Naime, mali čep može biti razlogom velikih glavobolja. Primjerice, drveni čep sadrži mikroorganizme koji vinu mogu pokvariti i miris i okus, stoji u napisu 'Mikrovalna pećnica - spas za vinske čepove', objavljenom u časopisu 'Zadrugar'. "Ne samo da čep oboji vino, nego mu daje i niz neželjenih okusa i mirisa po lijekovima i dimu", kaže enolog Jens Jager iz Instituta 'Nustadt' kod Mainza. Posljednjih godina neki su vinari počeli rabiti plastične čepove, ali plastika, iako uglavnom djelotvorna, ne ide uz "romantiku", ne ide uz "svijeće, razdragano društvo i pravu atmosferu". Skupina europskih istraživača tvrdi da je pronašla djelotvoran način za čuvanje "zdravlja" čepova, a to je jednostavno uništavanje mikroba u mikrovalnoj pećnici! Sve za "zdravlje" čepa. Jer zdravi čep ima blagotvorna svojstva što ga čini idealnim zaštitnikom dobre vinske kapljice. Istraživači -
ZAGREB, 5. listopada (Hina) - Dobar čep idealni je čuvar dobrog
vina. Otkad je Don Perignon 1680. godine prvi put začepio šampanjac
pomno izabranim čepom, čep je na području vinarstva, odnosno,
podrumarstva, postao većim no što odista jest. Otuda i izreka:
"Dobar čep - mir u boci! #l#
Europsko povjerenstvo za vino, procjenjuje da da tri do pet posto
proizvedenog flaširanog vina u vrijednosti od oko 500 milijuna eura
propadne svake godine - zbog kvarenja čepa. Naime, mali čep može
biti razlogom velikih glavobolja. Primjerice, drveni čep sadrži
mikroorganizme koji vinu mogu pokvariti i miris i okus, stoji u
napisu 'Mikrovalna pećnica - spas za vinske čepove', objavljenom u
časopisu 'Zadrugar'. "Ne samo da čep oboji vino, nego mu daje i niz
neželjenih okusa i mirisa po lijekovima i dimu", kaže enolog Jens
Jager iz Instituta 'Nustadt' kod Mainza. Posljednjih godina neki su
vinari počeli rabiti plastične čepove, ali plastika, iako uglavnom
djelotvorna, ne ide uz "romantiku", ne ide uz "svijeće, razdragano
društvo i pravu atmosferu". Skupina europskih istraživača tvrdi da
je pronašla djelotvoran način za čuvanje "zdravlja" čepova, a to je
jednostavno uništavanje mikroba u mikrovalnoj pećnici! Sve za
"zdravlje" čepa. Jer zdravi čep ima blagotvorna svojstva što ga
čini idealnim zaštitnikom dobre vinske kapljice. Istraživači -
"čepolozi", pratili su proizvodnju čepova porijeklom iz velikih
šuma hrasta plutnjaka u Portugalu, te otkrili da tradicionalni
tretman grijanjem i kemikalijama ima neznatan učinak na njihovo
"zdravlje". Stoga predlažu - stavite čepove u mikrovalnu pećnicu i
uništite zločeste mikrobe. Pa - živjeli!
(Hina) ld ld