NEW YORK, 29. rujna (Hina/Reuters) - Grah je zdrav. Za srce, tvrde znanstvenici.
NEW YORK, 29. rujna (Hina/Reuters) - Grah je zdrav. Za srce, tvrde
znanstvenici. #L#
Istraživanje Američkoga ministarstva poljoprivrede (USDA)
pokazalo je da ljuska graha sadrži iste spojeve zdrave za srce kao i
ostalo voće, povrće i crno vino. Ti su spojevi, poznati pod nazivom
flavonoidi, antioksidansi koji štite od kroničnih bolesti i
djelovanja starenja.
"Grah je vjerojatno najbolja hrana za čovjeka", rekao je dr. George
L. Hosfield, glavni istraživač i uzgajivač biljaka na Sveučilištu
države Michigan u East Lansingu.
On je objasnio da je grah pun bjelančevina i vlakana, a siromašan
mastima. Uz to, sadrži i bitne vitamine i minerale poput folne
kiseline, željeza, kalija i cinka.
"Uz novootkriveni antioksidantski potencijal, grah je gotovo
savršena hrana", rekao je Hosfield.
Antioksidansi štite stanice od štetnih posljedica koje uzrokuju
slobodni radikali, sastojci koji mogu promijeniti DNK, molekule
bjelančevina, enzime i stanice. A to može uzrokovati srčane
bolesti, rak i starenje.
Hosfield kaže da bi njegovo istraživanje moglo potaknuti uzgoj
graha s višom razinom flavonoida nego što ga prirodno ima u grahu.
(Hina) dgk dgk