NEW YORK, 1. rujna (Hina/Reuters) - Ljubitelji kave i čaja koji ne podnose kofein, ali ne vole ni neukusne inačice bez kofeina, posve sigurno će se razveseliti. Genetičari su, naime, nedavno izolirali gen koji upravlja stvaranjem
enzima uključenog u proizvodnju kofeina kod biljaka.
NEW YORK, 1. rujna (Hina/Reuters) - Ljubitelji kave i čaja koji ne
podnose kofein, ali ne vole ni neukusne inačice bez kofeina, posve
sigurno će se razveseliti. Genetičari su, naime, nedavno izolirali
gen koji upravlja stvaranjem enzima uključenog u proizvodnju
kofeina kod biljaka. #L#
"Da bi se zaustavila proizvodnja kofeina u biljci, taj se gen mora
ukloniti i ponovno vratiti, ali u pozadinu", piše voditelj
istraživanja dr. Alan Crozier sa sveučilišta u Glasgowu.
Po sadašnjoj metodi kofein se iz kave ili čaja uklanja uz pomoć
ugljičnog dioksida što pogoršava okus, kaže Crozier.
"Otvara se mogućnost komercijalne uporabe naše tehnologije, a kava
ili čaj bez kofeina bit će ukusniji", dodaje.
Unošenje kofeina u organizam povezano je s pojavom tjeskobe,
nepravilnog rada srca i probavnim problemima.
(Hina) rug dgk