FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I MALA DJECA SMIJU NA DIJETU

NEW YORK, 22. kolovoza (Hina/Reuters) - Prehrana siromašna zasićenim mastima i kolesterolom nije štetna za razvoj mozga male djece, a može pomoći i u izbjegavanju opasnosti od pojave srčanih bolesti kasnije u životu.
NEW YORK, 22. kolovoza (Hina/Reuters) - Prehrana siromašna zasićenim mastima i kolesterolom nije štetna za razvoj mozga male djece, a može pomoći i u izbjegavanju opasnosti od pojave srčanih bolesti kasnije u životu. #L# Liječnici već tradicionalno ne preporučuju ograničavanje unosa masnoća u djece mlađe od 2 godine jer su masnoće i kolesterol bitni za normalan razvoj mozga. Ali sve veći broj gojazne djece u zapadnim državama doveo je do novog razmatranja uloge dijetne prehrane u ranim godinama života. Prema rezultatima istraživanja objavljenog u "The Journal of the American Medical Association", djeca koja su bila na dijetnoj hrani sa smanjenim masnoćama nakon navršene 1 godine imala su 3 do 5 posto manje kolesterola u krvi nego djeca u čijoj su se hrani nalazile masnoće, a da pri tome nije bilo razlika u razvoju mozga. "Smanjivanje količine kolesterola u krvi za 3 do 5 posto u ranom djetinjstvu može prilično utjecati na mogućnost pojave srčanih bolesti u starijoj dobi, a da istodobno ne utječe na razvoj živčanog sustava", kaže dr. Leena Rask-Nissila sa sveučilišta u gradu Turku, u Finskoj. Tijekom istraživanja roditeljima 540-ero djece savjetovano je da ukupnu količinu masnoća u dječjoj hrani nakon navršene godine dana smanje za 30 do 35 posto, a kolesterol na 200 mg dnevno. Kontrolna skupina od 522 djece nije dobila nikakav savjet za prehranu. Znanstvenici su ispitivali govorne, motoričke i osjetilne sposobnosti u 500 djece te njihove vizualno-motoričke sposobnosti, nakon navršene 5. godine. Osim toga mjerili su im i količinu kolesterola u krvi nekoliko puta tijekom toga šestogodišnjeg istraživanja. Roxanne Moore, dijetetičarka sa St. Joseph Medical Centera iz Marylanda (SAD) kaže kako je smanjivanje količine masnoća za 30 do 50 posto u ukupnoj količini kalorija razumno rješenje, ali da bi veće smanjenje moglo utjecati na rast i razvoj djece mlađe od 2 godine. (Hina) rug dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙