LOS ANGELES, 28. svibnja (Hina/Reuters) - Kanadski istraživači otkrili su da mješavina određenih bakterija i mlijeka - slična jogurtu - uništava Helicobacter pylori, bakteriju koja uglavnom uzrokuje čir na želucu.
LOS ANGELES, 28. svibnja (Hina/Reuters) - Kanadski istraživači
otkrili su da mješavina određenih bakterija i mlijeka - slična
jogurtu - uništava Helicobacter pylori, bakteriju koja uglavnom
uzrokuje čir na želucu. #L#
Budući da su antibiotici skupi, da mogu uzrokovati negativne
nuspojave i da potiču otpornost bakterija, dr. Chitra N. Wendakoon
sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu i njezini kolege ispitali su
kako se još može uništiti bakerija koja uzrokuje čir na želucu.
Ispitujući različite vrste bakterije Lactobacillus casei, otkrili
su da bakterija sama po sebi nije učinkovita, no tekuća mješavina
Lactobacilles casei i mlijeka koja je odstajala preko noći bila je
vrlo učinkovita. Zanimljivo, otkrili su da je vrlo djelotvorno i
mlijeko obrađeno bakterijom koja uništava proteine.
Dr. Wendakoon je svoja otkrića iznijela na godišnjem sastanku
Američkog društva za mikrobiologiju.
Dr. Wendakoon nije sigurna kako mješavina mlijeka i bakterija
djeluje, ali pretpostavlja da uništava bakteriju koja uzrokuje čir
na želucu jer stvara mliječnu kiselinu i enzim koji uništava
proteine u mlijeku.
"Doista vjerujem da su aktivni i neki peptidi u mlijeku", kazala je.
Peptidi su kratki dijelovi proteina. Istraživačica trenutačno
pokušava odvojiti te dijelove proteina kako bi otkrila koji su od
njih aktivni. Iako je njihova mješavina zapravo jogurt, kazala je
kako jogurt koji se može nabaviti u samoposlugama nije djelotvoran
protiv bakterije koja uzrokuje čir na želucu.
Ipak, prilično su sigurni u rezultate istraživanja pa su počeli
ispitivati novo fermentirano mlijeko na osobama oboljelim od čira
na želucu.
(Hina) car dgk