FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GS: ZV: KAKVOĆA PREHRAMBENIH PROIZVODA

ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Pravilnu i tradicijsku prehranu s obilježjima kakvoće, izvornosti ili posebne namjene potrebno je uvesti u sve hrvatske turističke destinacije i to ne sporadično, već kao integralni element prehrane turista u svim domaćim turističkim objektima, zaključak je okruglog stola "Kakvoća prehrambenih proizvoda" koji je održan u sklopu 40. Međunarodnog sajma prehrane na Zagrebačkom velesajmu.
ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Pravilnu i tradicijsku prehranu s obilježjima kakvoće, izvornosti ili posebne namjene potrebno je uvesti u sve hrvatske turističke destinacije i to ne sporadično, već kao integralni element prehrane turista u svim domaćim turističkim objektima, zaključak je okruglog stola "Kakvoća prehrambenih proizvoda" koji je održan u sklopu 40. Međunarodnog sajma prehrane na Zagrebačkom velesajmu.#L# Prehrana turista promatrana u kontekstu izvoza, a to se posebno odnosi na prehranu inozemnih gostiju hranom proizvedenom u Hrvatskoj (izvorni/autohtoni prehrambeni proizvodi), koja ima i karakteristike zdrave prehrane, sadrži visoku uštedu na transportu i izvoznim pristojbama, ali prvenstveno važnu ulogu u promicanju hrvatskog turističkog proizvoda u Europi. Kako je istaknuto, gastronomija ima izuzetno važnu ulogu u turizmu, a hrvatska jela uživaju ugled ne samo kod inozemnih turista koji dolaze u Hrvatsku, nego i u stranom svijetu gdje ima mnogo hrvatskih restorana koji nude hrvatske specijalitete. Stoga su u stvaranju hrvatskog gastronomskog identiteta kao glavnog aduta ugostiteljsko-turističke ponude, veoma važni izvorni prehrambeni proizvodi te tradicijski način njihove pripreme, a uz hranu posebnu pažnju treba posvetiti i piću odnosno vinima i rakiji koje je potrebno pakirati u kvalitetno, lijepo i autentično pakiranje. Na okruglom stolu razgovaralo se i o pravilnicima o kakvoći prehrambenih proizvoda. Tako je Državni inspektorat nizom svojim upita vezanim uz zastarjele propise Državni zavod za normalizaciju i mjeriteljstvo upozoravao na probleme koji se javljaju tijekom inspekcijskih nadzora. Kako je tehnologija napredovala, mijenjao se stil života, a na svjetskom se tržištu pojavila masa novih proizvoda koju je prema starim propisima nemoguće svrstati, kažu iz Državnog inspektorata. Kako je ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) uvjet otvorenosti tržišta ne treba posebno naglašavati koji problemi stoje pred inspektoratom. Državni je inspektorat tijekom 1999. godine uzeo ukupno samo 63 uzorka za kvalitativnu analizu proizvoda, što ni u kom slučaju ne može dati pravu sliku stanja na terenu, već ukazuje na činjenicu da su u proračunu osigurana mala sredstva za takvu vrstu nadzora kakvoće. Stoga, kažu u inspektoratu, inspektori u pravilu uzimaju uzorke za ispitivanje onih proizvode za koje već unaprijed znaju da ne zadovoljavaju ispitivane parametre. Zbog svih spomenutih razloga inspektorat je i opremio specijalno vozilo "Istina" za provedbu nadzora nad kvalitetom proizvoda na tržištu i to izravno na mjesto kontrole, što će u mnogome olakšati rad inspektorata. (Hina) mku ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙