ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Pravilnu i tradicijsku prehranu s obilježjima kakvoće, izvornosti ili posebne namjene potrebno je uvesti u sve hrvatske turističke destinacije i to ne sporadično, već kao integralni element prehrane
turista u svim domaćim turističkim objektima, zaključak je okruglog stola "Kakvoća prehrambenih proizvoda" koji je održan u sklopu 40. Međunarodnog sajma prehrane na Zagrebačkom velesajmu.
ZAGREB, 27. travnja (Hina) - Pravilnu i tradicijsku prehranu s
obilježjima kakvoće, izvornosti ili posebne namjene potrebno je
uvesti u sve hrvatske turističke destinacije i to ne sporadično,
već kao integralni element prehrane turista u svim domaćim
turističkim objektima, zaključak je okruglog stola "Kakvoća
prehrambenih proizvoda" koji je održan u sklopu 40. Međunarodnog
sajma prehrane na Zagrebačkom velesajmu.#L#
Prehrana turista promatrana u kontekstu izvoza, a to se posebno
odnosi na prehranu inozemnih gostiju hranom proizvedenom u
Hrvatskoj (izvorni/autohtoni prehrambeni proizvodi), koja ima i
karakteristike zdrave prehrane, sadrži visoku uštedu na transportu
i izvoznim pristojbama, ali prvenstveno važnu ulogu u promicanju
hrvatskog turističkog proizvoda u Europi.
Kako je istaknuto, gastronomija ima izuzetno važnu ulogu u turizmu,
a hrvatska jela uživaju ugled ne samo kod inozemnih turista koji
dolaze u Hrvatsku, nego i u stranom svijetu gdje ima mnogo hrvatskih
restorana koji nude hrvatske specijalitete. Stoga su u stvaranju
hrvatskog gastronomskog identiteta kao glavnog aduta
ugostiteljsko-turističke ponude, veoma važni izvorni prehrambeni
proizvodi te tradicijski način njihove pripreme, a uz hranu posebnu
pažnju treba posvetiti i piću odnosno vinima i rakiji koje je
potrebno pakirati u kvalitetno, lijepo i autentično pakiranje.
Na okruglom stolu razgovaralo se i o pravilnicima o kakvoći
prehrambenih proizvoda. Tako je Državni inspektorat nizom svojim
upita vezanim uz zastarjele propise Državni zavod za normalizaciju
i mjeriteljstvo upozoravao na probleme koji se javljaju tijekom
inspekcijskih nadzora. Kako je tehnologija napredovala, mijenjao
se stil života, a na svjetskom se tržištu pojavila masa novih
proizvoda koju je prema starim propisima nemoguće svrstati, kažu iz
Državnog inspektorata. Kako je ulazak u Svjetsku trgovinsku
organizaciju (WTO) uvjet otvorenosti tržišta ne treba posebno
naglašavati koji problemi stoje pred inspektoratom. Državni je
inspektorat tijekom 1999. godine uzeo ukupno samo 63 uzorka za
kvalitativnu analizu proizvoda, što ni u kom slučaju ne može dati
pravu sliku stanja na terenu, već ukazuje na činjenicu da su u
proračunu osigurana mala sredstva za takvu vrstu nadzora kakvoće.
Stoga, kažu u inspektoratu, inspektori u pravilu uzimaju uzorke za
ispitivanje onih proizvode za koje već unaprijed znaju da ne
zadovoljavaju ispitivane parametre. Zbog svih spomenutih razloga
inspektorat je i opremio specijalno vozilo "Istina" za provedbu
nadzora nad kvalitetom proizvoda na tržištu i to izravno na mjesto
kontrole, što će u mnogome olakšati rad inspektorata.
(Hina) mku ds