LONDON, 20 prosinca (Hina/dpa) - "Mjehurići pjenušca odmah udaraju u glavu", kažu neki ljudi. I imaju pravo. Naravno, u krv ne ulaze mjehurići ugljičnog dioksida, nego alkohol koji smanjuje i sposobnost opažanja. Taj proces teče to
brže, što se pjenušac jače pjeni, piše britanski "New Scientist" u svom najnovijem broju.
LONDON, 20 prosinca (Hina/dpa) - "Mjehurići pjenušca odmah udaraju
u glavu", kažu neki ljudi. I imaju pravo. Naravno, u krv ne ulaze
mjehurići ugljičnog dioksida, nego alkohol koji smanjuje i
sposobnost opažanja. Taj proces teče to brže, što se pjenušac jače
pjeni, piše britanski "New Scientist" u svom najnovijem broju.#L#
Rezultat je to testa u kojem je svaki od dvanaest dobrovoljaca popio
najprije po dvije čaše pjenušca. Polovica testiranih dobila je
svježi pjenušac, a polovica prethodno miješani i ishlapjeli.
Slijedeći je tjedan pokus promijenjen tako da je svaka od
testiranih osoba dobila čašu reskog i ishlapjelog vina. Već nakon
pet minuta kušači pjenušca imali su u krvi prosječno 0,54 miligrama
alkohola po mililitru, a kušači ishlapjelog pjenušca samo 0,39.
Četrdeset minuta nakon uzimanja pića pokazala se još jedna razlika.
Postotak alkohola u krvi iznosio je 0,7 i 0,58 miligrama.
Eksperiment je izveo istraživački tim pod vodstvom Frana Ridouta sa
Sveučilišta Surrey u Guildfordu.
Drugi je pak eksperiment pokazao da pjenušac utječe i na sposobnost
opažanja. U računalnom testu testiranima je poslije ispijanja
pjenušca trebalo 0,2 sekunde više negoli u trijeznom stanju da bi
uočili predmet. "Neki su jedva još mogli pisati", kaže Ridout.
Kušačima ishlapjela pjenušca bilo je za to potrebno samo 0,05
sekundi više nego inače.
Istraživači ne daju egzaktno objašnjenje te razlike.
Pretpostavljaju, međutim, da se alkohol brže apsorbira
zahvaljujući mjehurićima. Teorija je da ugljični dioksid u
mjehurićima ubrzava ulazak alkohola u krv.
(Hina) jb il