FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRAŠAK I GRAH MOGU SMANJITI RIZIK ZA SRČANE BOLESTI

NEW YORK, 7. prosinca (Hina/Reuters) - Povećano konzumiranje mahunarki poput graška i graha može smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, pokazuju rezultati istraživanja.
NEW YORK, 7. prosinca (Hina/Reuters) - Povećano konzumiranje mahunarki poput graška i graha može smanjiti rizik obolijevanja od srčanih bolesti, pokazuju rezultati istraživanja. #L# Ispitanici koji su najmanje četiri puta tjedno tijekom 19 godina unosili mahunarke u organizam imali su 22 posto manji rizik obolijevanja od koronarnih srčanih bolesti, izvijestili su istraživači u časopisu "Archives of Internal Medicine". Uz to, najveći ljubiteljii mahunarki imali su niži tlak i kolesterol, te su rjeđe patili od visokog tlaka i dijabetesa. Od srčanih bolesti umire najveći broj odraslih Amerikanaca, a uz to su i jedan od najčešćih uzročnika prijevremene i trajne nesposobnosti, tvrdi dr. Lydia A. Bazzano sa sveučilišta Tulane iz New Orleansa u državi Louisiana. Mahunarke su bogate topivim vlaknima, a oni dokazano pomažu u snižavanju kolesterola i LDL-a ("lošeg") kolesterola, te povećavaju otpornost na inzulin. One sadrže male količine natrija i velike količine kalija, kalcija i magnezija, a njih se povezuje sa smanjenim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti. Mineral folat, kojim mahunarke obiluju, smanjuje razinu homocisteina u krvi. Homocistein je sastojak koji može povećati rizik od srčanih bolesti. "Pojačano uzimanje mahunarki predstavlja veliku promjenu u prehrani, koja može smanjiti rizik obolijevanja od koronarnih srčanih bolesti", pišu Bazzano i kolege. Rezultati njihova istraživanja temelje se na razgovorima i medicinskom pregledu više od 9.600 Amerikanaca koji nisu bili srčani bolesnici na početku istraživanja. Tijekom 19 godina, među njima je dijagnosticirano 1.800 srčanih bolesnika. Pojedinci koji su unosili u organizam najviše mahunarki često su više pušili i jeli kaloričnije i masnije. Također su u manjem broju imali završenu srednju školu, u usporedbi s onima koji su konzumirali manje mahunarki. Najveći potrošači mahunarki također su imali tendenciju biti mlađi i muškog spola, govore rezultati istraživanja. (Hina) lbr dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙