ZAGREB, 14. studenoga (Hina) - U vrijeme tradicionalne svinjokolje, kada se diljem naše države za potrebe vlastita kućanstva obavlja veliki broj klanja svinja, te pripremaju različiti proizvodi od svinjskog mesa, Uprava za
veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede upozorava na problem trihineloze i obvezu pregled mesa.
ZAGREB, 14. studenoga (Hina) - U vrijeme tradicionalne
svinjokolje, kada se diljem naše države za potrebe vlastita
kućanstva obavlja veliki broj klanja svinja, te pripremaju
različiti proizvodi od svinjskog mesa, Uprava za veterinarstvo
Ministarstva poljoprivrede upozorava na problem trihineloze i
obvezu pregled mesa.#L#
Trihineloza - opasna parazitna bolest od koje obolijevaju
različite vrste životinja i čovjek - trenutačno je u Republici
Hrvatskoj ozbiljan javno-zdravstveni problem. Po podacima
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2000. od ove opasne
parazitne bolesti oboljele su 152 osobe, a u prvih deset mjeseci
2001. godine 40 osoba.
Na žalost, kažu u Ministarstvu, tradicija klanja svinja i pripreme
različitih mesnih prerađevina od svinjskog mesa (kobasice, kulen,
šunka ...) za potrebe vlastita kućanstva u posljednjih nekoliko
godina često je dovodila do pojedinačnih oboljenja ljudi ili
oboljenja svih članova obitelji upravo od trihineloze.
Najugroženije područje i nadalje je područje županije Vukovarsko-
srijemske, bolest je prisutna i na dijelovima Osječko-baranjske,
Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije. Zbog prometa
svinja s nedavnih područja, ugrožena su i ostala područja Republike
Hrvatske.
Budući da se bolest kod ljudi pojavljuje kao posljedica
konzumiranja invadiranog mesa i mesnih prerađevina podrijetlom od
trihinelozom invadiranih svinja, iz Uprave za veterinarstvo
upozoravaju na nekoliko najvažnijih mjera kojih se treba
pridržavati.
Prigodom klanja svinja za potrebe vlastita kućanstva potrebno je u
skladu s Naredbom o obveznom trihineloskopskom pregledu mesa
svinja kod klanja za potrebe vlastita domaćinstva (NN br. 143/98)
obaviti propisani pregled, pri čemu se pregled mesa svinja koje se
kolju za potrebe vlastitog domaćinstva može se obaviti u
laboratorijima ovlaštenih veterinarskih organizacija
(Veterinarske stanice i Veterinarske ambulante).
Do dobivanja službenog nalaza meso zaklanih svinja ne smije se
rasjecati ni kulinarski pripremati. Ukoliko se za pripremu mesnih
prerađevina koristi meso divljih životinja (svibnja, medvjed...),
ono također treba biti prethodno pregledano.
Uprava za veterinarstvo naglašava kako se svinjske polovice, meso i
mesne prerađevine treba kupovati isključivo iz registriranih
objekata, nikako iz objekata koji nisu registrirani, te na
tržnicama ispod pulta.
Najsigurnija zaštita zdravlja od trihineloze, zaključuje se u
priopćenju, postiže se tako da se meso svinja i proizvode od mesa
svinja konzumira nakon temeljite termičke obrade kuhanjem ili
pečenjem.
(Hina) pp db