ZAGREB, 22. listopada (Hina) - Treće savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Hrvatskoj te druga izložba ovčjih i kozjih sireva "OV-KO mliječni proizvodi 2001" započelo je danas u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. U dva dana
proizvođači te domaći i inozemnih stručnjaci govorit će o problemima i mogućnostima razvoja ovčarstva i kozarstva u Hrvatskoj.
ZAGREB, 22. listopada (Hina) - Treće savjetovanje uzgajivača ovaca
i koza u Hrvatskoj te druga izložba ovčjih i kozjih sireva "OV-KO
mliječni proizvodi 2001" započelo je danas u Ministarstvu
poljoprivrede i šumarstva. U dva dana proizvođači te domaći i
inozemnih stručnjaci govorit će o problemima i mogućnostima
razvoja ovčarstva i kozarstva u Hrvatskoj.#L#
Hrvatska se po svojim poljoprivrednim resursima ubraja u red
zemalja s velikim mogućnostima proizvodnje ovčjeg i kozjeg mesa i
mlijeka, a trenutačno se ta proizvodnja potiče i kroz nekoliko
različitih poticaje, kazao je na svečanosti otvorenja savjetovanja
zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić.
Dodao je da su prošlog tjedna potpisani ugovori o kreditiranju sa
županijama, a te će kredite moći koristiti i proizvođači ovčjeg i
kozjeg mlijeka, sira i mesa uz povoljne uvjete.
Ledić je istaknuo kako je nedostatak kod "OV-KO proizvoda" to što
još uvijek postoji proizvodnja u neregistriranim obiteljskim
gospodarstvima, proizvodi se bez kontrole i uz nestandardnu
kvalitetu te bez osnovnih podataka o težini, datumu proizvodnje i
sl.
Temeljem podataka Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra u
Hrvatskoj je registrirano ukupno 6595 uzgajivača ovaca s 247.985
grla, te 3478 uzgajivača koza sa 48.040 grla.
Do nedavno se tim granama stočarske proizvodnje nije pridavala ona
gospodarska vrijednost koju bi trebala imati, a koju imaju u
stočarski razvijenim zemljama, kazala je voditeljica pododjela za
uzgoj i selekciju ovaca i koza pri Hrvatskom stočarsko selekcijskom
centru Karmen Sinković. Dodala je kako je ipak posljednjih godina
zabilježen sve već interes, posebno mladih stočara, za ovčarsku i
kozarsku proizvodnju. Rezultat toga je proizvodnja janjećeg i
jarećeg mesa iznimne kvalitete, te sireva koji postaju "blago"
hrvatske gastronomske ponude.
Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH
Stjepana Mesića.
(Hina) mku ds