ĐAKOVO, 6. listopada (Hina) - Ovogodišnja berba grožđa u vinogradima đakovačke i srijemske biskupije u Trnavi kraj Đakova odvija se na ukupno 29 hektara traminca, chardonaya i graševine.
ĐAKOVO, 6. listopada (Hina) - Ovogodišnja berba grožđa u
vinogradima đakovačke i srijemske biskupije u Trnavi kraj Đakova
odvija se na ukupno 29 hektara traminca, chardonaya i
graševine.#L#
Ravnatelj ekonomata biskupije vlč. Stjepan Karalić procjenjuje da
će ovogodišnji prinos biti osam do devet tona po hektaru, odnosno
nešto više od sto tisuća litara vina tih sorti. Uz to, sedam hektara
traminca ostavljeno je za izbornu predikatnu berbu.
Prinos je ove godine nešto manji zbog obilnih kiša, no biskupijski
vinogradiri i vinari i takav prinos ocjenjuju zadovoljavajućim.
Berba na kojoj je angažirano 30-ak stalno zaposlenih i 70 sezonskih
radnika odvija se prema planu, a njezin završetak najavljen je
najkasnije za 25. listopada.
U biskupijskoj vinariji, smještenoj također u Trnavi, od grožđa tih
plementih vrsta đakovačka i srijemska biskupija jedina u Hrvatskoj
poizvodi nadaleko cijenjena misna vina koja oznaku "misno" na
etiketi nose kao svojevrsni zaštitni znak tog proizvođača.
Biskupijska vinarija misna vina proizvodi za interne potrebe
biskupije, ali i za tržište na kojem su ona prihvaćena kao cijenjen
proizvod, a izvan Hrvatske i kao rado viđen suvenir. Misna vina
đakovačke i srijemske biskupije rezultat su njezine višestoljetne
vinogradarske, vinarske i podrumarske tradicije koju su biskupija
i njezini biskupi počeli njegovati još u 18. stoljeću, u vrijeme
biskupijskog vlastelinskog dobra.
(Hina) sžup ln