ZAGREB, 3. listopada (Hina) - Na prigodnoj svečanosti danas je javnosti predstavljena knjiga dr. Ignaca Kuliera "Prehrana vrhunskih sportaša - temeljni principi".
ZAGREB, 3. listopada (Hina) - Na prigodnoj svečanosti danas je
javnosti predstavljena knjiga dr. Ignaca Kuliera "Prehrana
vrhunskih sportaša - temeljni principi".#L#
Predstavljajući ovo kapitalno djelo iz područja prehrane sportaša
dr. Marko Pećina je naglasio da sada i kod nas sve više prodire
svijest da samo primjenom znanstvenih principa u ishrani i treningu
dobar sportaš može postati šampion, a recezent knjige dr. Rarovan
Medved je istaknuo da je ona namijenjena ne samo studentima
Medicinskog i fakulteta fizičke kulture nego i trenerima i
vrhunskim sportašima, ali i svima onima koji drže do svoga zdravlja
i bave se sportskom rekreacijom.
Govoreći u ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koji je
pokrovitelja ovog značajnog djela, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a
Zoran Kovačević istaknuo je da je malo koji segment znanstvenog
istraživanja polučio više rezultata posljednjih godina od onog o
hrani i prehrani i malo je koji segment ljudske djelatnosti te
spoznaje tako učinkovito ugradio u praktičan život kao što je to
slučaj kod hrane i prehrane.
Knjiga ima 400 stranica, a u njoj se prvi put u našoj zemlji navodi
strategija ishrane za određene sportske discipline i za postizanje
vrhunske forme, potom strategije obročne podjele hrane i
strategija redukcija tjelesne mase. Posebno poglavlje posvećeno je
korištenju računala u planiranju prehrene sportaša i o gotovim
jedovnicima za pojedine sportske discipline.
(Hina) ad ad