HR-turizam-Gospodarstvo/poslovanje/financije-Turizam/ugostiteljstvo BARANJA - BOGATO TURISTIČKO ODREDIŠTE Piše: Verica Sikora (Hina) BELI MANASTIR, 12. kolovoza (Hina) - Baranja je sa svojim prirodnim bogatstvom i ljepotama, gdje
Kopački rit zauzima posebno mjesto, privlačno turističko odredište na kojem se može razvijati kontinentalni turizam.
Piše: Verica Sikora (Hina)
BELI MANASTIR, 12. kolovoza (Hina) - Baranja je sa svojim prirodnim
bogatstvom i ljepotama, gdje Kopački rit zauzima posebno mjesto,
privlačno turističko odredište na kojem se može razvijati
kontinentalni turizam. #L#
Nažalost, sve su to još mrtvi kapitali, istaknula je Janja
Čeliković, direktorica Ureda Turističke zajednice Belog
Manastira, koji je prvi otvoren u Podunavlju nakon završenog
procesa mirne reintegracije.
Vrlo brzo nakon povratka hrvatskih prognanika u Baranju mnoge su
obitelji pokazale zanimanje za turizam, no za početak im je trebao
novac kako bi obnovile uništene podrume i sobe. "Ne radi se o
velikom novcu, tražili smo od ovlaštenog ministarstva i hrvatske
države zajam od pet do deset tisuća maraka kako bi zainteresirani
mogli urediti svoja kućanstva za tzv. agro i izletnički turizam,
ali nije bilo sluha za takve projekte", rekla je Janja Čeliković.
U ovom trenutku u Baranji samo dvije obitelji u Bilju imaju uređene
apartmane za 16-ak gostiju, a mogli bismo, da ih je više, smjestiti
mnogobrojne goste iz Hrvatske i inozemstva koji su zainteresirani
za specifičan oblik turizma - ribički i lovni, te razgledavanje
Kopačkog rita i, naravno, obilazak mnogih vinskih podruma. Kopački
rit je, ocijenila je, "biser oko kojega bismo mogli uspješno
razviti atraktivni kontinentalni turizam, i to tijekom cijele
godine".
Upravo je razvoj turizma "velika šansa" za Baranju, gdje više od 50
posto povratnika danas ne radi, a među 50 posto onih koji rade mnogi
ne primaju plaću. U svijetlu budućnost Belja Baranjci gotovo više
ne vjeruju jer je previše vremena prošlo i dano previše obećanja, a
pravih pomaka nema.
Neke su baranjske obitelji u međuvremenu same "počele kreirati
svoju budućnost upravo kroz turističku ponudu tzv. izletničkog
turizma". Posebno je zanimljiv primjer obitelji Geršmajer iz
Zmajevca, koja se 300 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a
uz koju se veže kvalitetno i vrlo traženo vino. Ta obitelj, u kojoj
se i otac i sin Mihalj Geršmajer brinu o vinogradima i vinu,
proizvede oko 40.000 litara najkvalitetnijeg vina na godinu. Riječ
je zasad o pet priznatih sorti: graševini, tramincu, sivom pinotu,
chardonnayu i muskatu. Ove je godine obitelj Geršmajer posadila
mlade vinograde kako bi obogatila ponudu za još tri sorte. Uz vinski
podrum, ove je godine u podrumu u autentičnom ambijentu uredila
prostoriju za prijam gostiju u kojoj im priprema domaću hranu pod
pekom, kuha "fiš-paprikaš" i, naravno, sve se zalijeva kvalitetnom
kapljicom. Mlađem članu obitelji Geršmajer dolaze ugledni gosti iz
cijele Hrvatske, ali i stranci koji se razumiju u dobru kapljicu i
hranu. "Želio bih da se urede i ostali vinski podrumi. Rado bih slao
goste i u druge podrume jer za sve nas ima dovoljno mjesta", kaže
Mihalj Geršmajer, koji prema dogovoru priprema divljač i ribu, te
nudi kulen i ostale domaće specijalitete. U starom podrumu upisana
su imena mnogih poznatih osoba koje su u njega svratile i ostale
iznenađene vrhunskom kulinarskom ponudom i degustacijom vina do
mile volje, koja uključuje i "kušanje u hladnim vinskim
podrumima".
Nažalost, upravo od Osječko-baranjske županije, od koje bismo
trebali dobiti i potporu i poticaj da razvijamo takav oblik
turizma, često, kaže Mihalj Geršmajer, koji je otišao s vodećeg
mjesta u osječkoj "Obnovi" i posvetio se vinogradima,
vinogradarstvu i gostima, čujemo komentare kao što su: "Pa, znate,
ne znamo kako bismo to riješili zakonski." U Ministarstvu turizma,
pak, bez problema kažu: "Idite u te programe jer nam je svima cilj
upravo razvoj takvog turizma."
Primjer je i Vinko Oršolić iz Draža, koji ima atraktivan vinski
podrum i koji također proizvodi vino vrhunske kakvoće. "Vidite,
prije rata dolazili su mi gosti u nekoliko autobusa. Dočekivao sam
ih, proveo kroz podrum, ponudio dobrom kapljicom, kulenom i drugim
domaćim specijalitetima. Odmah nakon povratka bio sam
zainteresiran da uz vinski podrum napravim nekoliko apartmana u
kojima bi gosti mogli prespavati, ili čak i duže boraviti, no nitko
mi nije dao zajam premda se ne radi o velikom novcu", priča Vinko
Oršolić.
Na Zelenom otoku kod Batine, nekad poznatom izletničkom mjestu,
gdje su ribiči dolazili i iz inozemstva, danas tužnu sliku daju
uništene vikendice i nekad poznate kuće za iznajmljivanje. Obitelj
Marije i Josipa Takača odlučila se na svoj način uključiti u
turističku ponudu. Strastveni ribič Josip Takač kupio je desetak
čamaca koje iznajmljuje ribičima, uglavnom strancima iz Austrije,
Mađarske i Slovenije. U kuću za odmor, koja je uz Dunav, stavili su
nekoliko postelja, te ribiči u njoj mogu i prenoćiti.
Baranja je nadaleko poznata po bogatstvu divljači. Dosad su
najozbiljniji zahvat učinile Hrvatske šume, to jest Uprava šuma iz
Osijeka, koja je uredila lovačke kuće u Monjorošu, Zlatnoj Gredi i
Ćošak-šumi, a koje su tijekom okupacije bile do temelja srušene.
Hrvatske šume žele razviti elitni lovni turizam i u tome postižu
dobre rezultate.
Nažalost, bogatstvo Baranje još čeka bolje dane i više sluha onih
koji se bave turizmom i koji bi morali znati da, osim bogatstva
Jadranskog mora, Hrvatska ima i mnoga druga i te kako privlačna
turistička odredišta. A ona se moraju naći na turističkom jelovniku
i domaće i svjetske ponude. Baranjci kažu kako nije pošteno da ih
baš sve mimoilazi. Ističu kako naravno nemaju ništa protiv bisera
Jadrana, ali dodaju da i oni imaju turističke bisere, i to tijekom
cijele godine.
(Hina) vs db