KOPRIVNICA, 8. lipnja (Hina) - Glavni državni inspektor Branko Jordanić sa suradnicima posjetio je danas koprivničku prehrambenu industriju Podravku, čiji su ga predstavnici upozorili na zastarjelost pravilnika o prometu prehrambenih
proizvoda, o problemu uvoza, a osobito na problem brašna.
KOPRIVNICA, 8. lipnja (Hina) - Glavni državni inspektor Branko
Jordanić sa suradnicima posjetio je danas koprivničku prehrambenu
industriju Podravku, čiji su ga predstavnici upozorili na
zastarjelost pravilnika o prometu prehrambenih proizvoda, o
problemu uvoza, a osobito na problem brašna.#L#
Član Uprave Podravke Damir Polančec istaknuo je kako se kruh
proizvodi iz nedovoljno dobro evidentiranog brašna i to u velikom
postotku.
Složivši se s takvim tvrdnjama Jordanić je, kako su izvijestili iz
Podravke, kazao kako se u Hrvatskoj "na crno" peče između 500 do 700
tisuća tona kruha godišnje. U tijeku su aktivnosti stavljanja
brašna pod strožu kontrolu, u sustav markica kao i sve ostale
tarifne robe, poput cigareta i alkohola, odnosno, trebaju se
pooštriti kriteriji minimalnih tehničkih uvjeta te kontrola radne
snage.
Uvozni proizvodi, kazao je Jordanić, nemaju prednost u odnosu na
domaće proizvode. Uvozni proizvodi jesu minimalne kvalitete, ali
su u okviru zakona i propisa, dodao je. Problem je u cijenama, jer
ulazak robe kroz meku granicu pojeftinjuje prodaju.
Kontrolu domaće robe, istaknuo je Jordanić, nastojimo svesti na
minimum, jer se nastoji vjerovati kontrolama u samim tvrtkama.
Polančec je istaknuo kako se Podravka želi zaštititi pred
nelojalnom konkurencijom te im je u tom smislu važna i suradnja s
Državnim inspektoratom.
(Hina) icm db