BRUXELLES, 25. travnja (Hina) - Europska komisija je u srijedu u Bruxellesu na tehničkim pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju iznijela nove prijedloge za bržu liberalizaciju hrvatskog tržišta za neke osjetljive
proizvode, neslužbeno se doznaje iz hrvatskih pregovaračkih krugova.
BRUXELLES, 25. travnja (Hina) - Europska komisija je u srijedu u
Bruxellesu na tehničkim pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i
pridruživanju iznijela nove prijedloge za bržu liberalizaciju
hrvatskog tržišta za neke osjetljive proizvode, neslužbeno se
doznaje iz hrvatskih pregovaračkih krugova.#L#
Riječ je o čokoladi i nekim vrstama voća i povrća, tjestenini i
šećeru, doznaje se neslužbeno u stanci pregovora koji su započeli u
srijedu prije podne. Isti izvor je rekao da iza tih novih prijedloga
stoji Francuska.
Što se tiče pregovora o liberalizaciji trgovine, pregovara se o
tome koliko će se brzo hrvatsko tržište otvoriti za europske
proizvode, budući da je EU asimetrično otvorila svoje tržište što
omogućava bescarinski izvoz bez kvota za svu industrijsku i
poljoprivrednu robu iz Hrvatske, osim za vino, ribu i goveđe meso.
Hrvatska je za neke vrste proizvoda spremna odmah otvoriti svoje
tržište, dok za osjetljive proizvode, poglavito poljoprivredne,
traži postupno otvaranje kroz prijelazno razdoblje.
Osim o liberalizaciji hrvatskog tržišta za proizvode iz EU
pregovara se i o dijelu političke preambule Sporazuma o
stabilizaciji i pridruživanju te o pravu građana EU-a da mogu
kupovati nekretnine u Hrvatskoj.
Ako se u pregovorima, koji će završiti u srijedu poslije podne,
uspješno usuglase sva još otvorena pitanja, Sporazum će biti
spreman za parafiranje. Prije toga treba se održati još jedan
službeni pregovarački krug na kojem se treba potvrditi ono što je
dogovoreno na tehničkoj razini.
(Hina) svuk br