LONDON, 6. travnja (Hina/AP) - Trećina slučajeva raka crijeva, dojke, bubrega ili probavnog trakta može se pripisati prekomjernoj težini i nedovoljnom vježbanju, rekli su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
LONDON, 6. travnja (Hina/AP) - Trećina slučajeva raka crijeva,
dojke, bubrega ili probavnog trakta može se pripisati prekomjernoj
težini i nedovoljnom vježbanju, rekli su predstavnici Svjetske
zdravstvene organizacije (WHO). #L#
"Debljanje, čak i kad nije pretjerano, povećava rizik", rekao je
dr. Harri Vainio iz Međunarodne agencije za istraživanje raka, koji
je pozvao stručnjake koji će proučiti utjecaj pretilosti i pasivnog
života na pojavu raka u cijelom svijetu. "Najvažnije je da se ne
udebljate, bez obzira na to koliko ste već teški."
Pedeset posto odraslih u Europi i 61 posto odraslih Amerikanaca su
predebeli, a epidemija se širi svijetom dok zapadni način života
ulazi na nova područja, tvrde stručnjaci.
Unatoč povezanosti raka i prekomjerne težine koju su primijetili
WHO-ovi stručnjaci, nema dovoljno dokaza da namjerno mršavljenje
smanjuje rizik.
"Nema dokaza da mršavljenje smanjuje opasnost od raka, ali to ne
znači da to nije točno", rekao je Vainio. "Nitko nije mogao dokazati
povezanost jer ljudi nisu zadržali težinu dovoljno dugo da bi se
vidjelo smanjuje li se mršavljenjem doista rizik od raka."
U prvom izvješću WHO-ovi su stručnjaci rekli da unatoč nedostatku
izravnih dokaza, hormonalne promjene izazvane gubitkom težine,
kako se čini, smanjuju rizik od nekih vrsta raka te da istraživanje
pokazuje kako bi gubitak težine čak i u starijoj dobi mogao smanjiti
rizik od raka dojke i maternice.
Izbjegavanje debljanja štiti od raka crijeva, bubrega, maternice,
probavnoga trakta i dojke u postmenopauzi, a redovito vježbanje
može pomoći u sprječavanju raka dojke i crijeva, zaključili su
stručnjaci.
Osim raka, prekomjerna težina povećava i opasnost od srčanih
bolesti i dijabetesa.
"Pretilost se ne može spriječiti ni kontrolirati, a ne može se ni
promicati tjelesna aktivnost samo na razini pojedinca", zaključila
je skupina znanstvenika. "Vlade, prehrambena industrija,
međunarodne agencije, mediji, društvo i pojedinci - svi moraju
sudjelovati u mijenjanju okoline kako bi se smanjila mogućnost
prekomjernog debljanja."
(Hina) dgk dgk