PORT-AU-PRINCE, 2. ožujka (Hina/Reuters) - Najmanje 39 osoba umrlo je od sredine veljače u sjevernoj provinciji Haitija nakon što su jeli "ackee", popularno voće koje se koristi u karibijanskoj kuhinji i vrlo je otrovno kada je
nezrelo, izvijestila je u četvrtak haićanska vlada.
PORT-AU-PRINCE, 2. ožujka (Hina/Reuters) - Najmanje 39 osoba umrlo
je od sredine veljače u sjevernoj provinciji Haitija nakon što su
jeli "ackee", popularno voće koje se koristi u karibijanskoj
kuhinji i vrlo je otrovno kada je nezrelo, izvijestila je u četvrtak
haićanska vlada.#L#
Gladni stanovnici u sjevernim gradovima nedaleko grada Cap-
Haitiena počeli su jesti to voće nakon teških poplava u studenom
prošle godine, u kojima je uništena većina usjeva i stoke. Dva dana
neprestanih kiša uzrokovalo je velike poplave, u kojima je najmanje
devet ljudi poginulo, a uništeno je i više domova.
"Najmanje 39 osoba u Plaine du Nordu i Moltu jelo je otrovno voće po
imenu 'ackee', koje je uzrokovalo hipoglikemiju, od koje su i
umrli", rekao je Myrto Julien, direktor Odjela za zdravlje u
haićanskom Ministarstvu zdravstva.
U nekoliko posljednjih godina vlada oskudica u hrani u sjevernom
Haitiju. Prošlogodišnje izvješće UN-a pokazuje da 62 posto
stanovništva od ukupno 7,8 milijuna trpi zbog neishranjenosti.
U ekstremnim slučajevima, Haićani su poznati da jedu palačinke
sačinjene od gline i drugih nejestivih tvari.
"Ackee", žuto kruškoliko voće, može uzrokovati povraćanje, a u
nekim slučajevima i smrt ako nije dovoljno sazrelo, tvrde doktori.
Voće raste na zimzelenom drveću koje je na Karibe dopremljeno iz
zapadne Afrike. Sadrži veliko crno sjemenje s mesnatom korom, i
rastvara se kada se izloži suncu, zbog čega izgleda da je dovoljno
zrelo za jelo.
(Hina)tr