ZAGREB, 16. veljače (Hina) - Ljubitelji janjetine s ražnja i dalje će moći uživati u tom specijalitetu, proizlazi iz današnjeg priopćenja Uprave za veterinarstvo.
ZAGREB, 16. veljače (Hina) - Ljubitelji janjetine s ražnja i dalje
će moći uživati u tom specijalitetu, proizlazi iz današnjeg
priopćenja Uprave za veterinarstvo. #L#
Naime, u tjednom priopćenju Uprava pojašnjava da je dopušteno u
promet staviti cijele trupove ovaca i koza, pod uvjetom da su prije
klanja bile mlađe od 12 mjeseci, odnosno da na zubnom mesu nisu
imale vidljive stalne sjekutiće. Spomenta dozvola za sada se odnosi
samo na domaće ovce, ne i na one iz uvoza.
Uprava je spomenuto pojašnjenje dala u vezi s provođenjem naputka o
odvajanju tkiva visokog rizika i zabrani uporabe proteina
životinjskog podrijetla u prehrani životinja.
Proteklih dana hrvatski su mediji posvetili velik prostor
"skidanju pečene janjetine s jelovnika domaćih restorana", tvrdeći
da dosljedno provođenje naputka u praksi znači da se prije pečenja
od trupa mora odvojiti glava i leđna moždina janjeta, nakon čega se
ono više ne može staviti na ražanj.
(Hina) bm sšh