PLOČE, 18. siječnja (Hina) - Pogon za preradu i sušenje mesa iz Komina pokraj Ploča, vlasnika Hinka Medaka, isporučio je danas dvije tone sušene pancete, pršuta, kobasica i drugih mesnih prerađevina.
PLOČE, 18. siječnja (Hina) - Pogon za preradu i sušenje mesa iz
Komina pokraj Ploča, vlasnika Hinka Medaka, isporučio je danas
dvije tone sušene pancete, pršuta, kobasica i drugih mesnih
prerađevina.#L#
Računa se da će se ove zime u dolini Neretve osušiti otprilike 55
tona svinjskog mesa, a u pločanskom se pogonu trenutačno nalazi na
preradi još tri tone mesa.
Prema riječima Medaka, drugi ovogodišnji turnus suhomesnatih
proizvoda iz doline Neretve očekuje se sredinom ove zime.
Spomenuti pogon povoljno je ocijenio i Europski odjel Hrvatske
banke za obnovu i razvitak koji sudjeluje u njegovom financiranju.
Naime, pogon je vrijedan približno dva milijuna kuna.
Po projektu Instituta za prehrambene namirnice Hrvatske na 120
četvornih metara proizvodnog prostora izgrađena je suvremena
hladnjača, prostor za soljenje i dosoljavanje mesa, posebna sušara
za stvaranje umjetnog vjetra, prostor za hladno dimljenje i sušenje
mesa godišnjeg kapaciteta 30.000 kilograma ili 2.500 komada
pršuta. Pogon u koji su ugrađeni talijanski klimatski uređaji prema
najsuvremenijem tehnološkom procesu za samo 30 dana daje osušeni
proizvod.
Istodobno, Medak ima i farmu koza, a od države je unajmio i 3,5
hektara zemljišta u dolini Neretve.
(Hina) tic db