RAŠA, 14. siječnja (Hina)- Prošle godine u Hrvatskoj je bilo samo 55 mladih magaraca, a u Istri samo osam. Ivan Perko, vlasnik rezervata tih domaćih životinja "Valeta" u dolini Raše, u kojoj je 40 magaraca, navodeći te podatke, ističe
kako se zbog toga treba zauzeti za zakonsku zabranu klanja mladih magaraca.
RAŠA, 14. siječnja (Hina)- Prošle godine u Hrvatskoj je bilo samo 55
mladih magaraca, a u Istri samo osam. Ivan Perko, vlasnik rezervata
tih domaćih životinja "Valeta" u dolini Raše, u kojoj je 40
magaraca, navodeći te podatke, ističe kako se zbog toga treba
zauzeti za zakonsku zabranu klanja mladih magaraca. #L#
Klanje pulića, kako u Istri zovu mlade magarce, uvriježilo se na
istarskom poluotoku posebno kad su vlasnici nekih ugostiteljskih
objekata njihovo meso kao poseban gastronomski užitak uvrstili u
svoje jelovnike.
Ugostitelji u Istarskoj županiji, poznati po bogatoj autohtonoj
gastronomskoj ponudi - tartufu i istarskom pršutu - u zadnje
vrijeme s "pulićem na istarski" dobivaju i ugledne nagrade, pa su
neki od njih na meti brojnih udruga i centara za zaštitu životinja.
Oni su najavu ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića da treba
zabraniti klanje puladi zbog ugroženosti te životinjske vrste
doživjeli kao potporu.
Ivan Perko, u hrvatskoj javnosti poznat po brizi za tu ugroženu
vrstu, upozorava da je broj magaraca već ispod kritične razine.
Odbio je državnu potporu za uzgoj magaraca jer je smatra sramotno
niskom i uvredljivom. Kako je rekao, država pomaže uzgoj plodne
magarice sa samo tisuću kuna na godinu, a ista takva pomoć za
istarsko govedo, boškarina, viša je sedam i pol puta, a za konja
gotovo dvostruko.
Hrvatsko agronomsko udruženje proglasilo je istarsko područje
izvanredno važnim zbog autohtonih pasmina poput istarskog goveda,
istarske ovce, istarske koze i istarskog magarca ocijenivši da je
riječ o neprocjenjivoj vrijednosti tih autohtonih pasmina kao
genskih resursa i dijela kulturne baštine.
Perko poručuje da Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, koje još
nije zabranilo klanje puladi, ide na ruku mesarima, ugostiteljima i
turističkim djelatnicima u Istarskoj županiji koji reklamiraju
pulića kao istarski specijalitet i dio tradicionalne istarske
kuhinje u hrvatskoj turističkoj ponudi.
(Hina) dspo vkn