ZAGREB, 5. prosinca (Hina)- Svi parlamentarni klubovi danas su u prvom saborskom čitanju podržali Prijedlog zakona o vinu smatrajući da će se njime stvoriti pretpostavke za razvoj vinogradarstva i vinarstva, što je po njihovom
mišljenju, dugo bilo zanemarivano.
ZAGREB, 5. prosinca (Hina)- Svi parlamentarni klubovi danas su u
prvom saborskom čitanju podržali Prijedlog zakona o vinu
smatrajući da će se njime stvoriti pretpostavke za razvoj
vinogradarstva i vinarstva, što je po njihovom mišljenju, dugo bilo
zanemarivano.#L#
Zakonskim prijedlogom uređuje se proizvodnja, promet i prodaja
vina, inspekcijski nadzor nad vinima, registriranje
vinogradarskih površina, kao i sankcije za prodaju patvorenih
vina.
Zakonskim prijedlogom vino se definira kao poljoprivredno-
prehrambeni proizvod i omogućava se njegovo reklamiranje.
Kako bi se osigurala veća kvaliteta vina Marijan Maršić (Klub HSS)
založio se za jasnije određivanje geografskog podrijetla i
rajonizaciju vinogradskih područja.
U prilog razvoju seoskog turizma također je predložio otvaranje
većeg broja vinskih cesta.
U ime Kluba HSLS-a Ante Grabovac istaknuo je potrebu za stvaranjem
prepoznatljivih marki vina kako bi bila konkurentnija na europskom
tržištu, te zajedničko nastupanje proizvođača vina.
Uvrštavanju voćnih vina u zakonski prijedlog usprotivio se Drago
Krpina (Klub HDZ), istaknuvši da je vino isključivo piće od grožđa,
te da bi to znatno zakompliciralo inspekcijski nadzor.
Vedran Lendić (Klub SDP) podsjetio je na dugu hrvatsku tradiciju u
uzgoju vina, ali i upozorio na potrebu većeg broja nasada vinove
loze i rast proizvodnje kvalitetnih vina.
I oporbeni i klubovi vladajuće koalicije upozorili su na nedovoljan
broj vinogradarskih površina, proizvedenih količina vina i izvoz.
Većina ih se složila da će zakon o vinu bez većih subvencija i drugih
poticaja ostati samo mrtvo slovo na papiru i da neće donijeti veća
poboljšanja hrvatskom vinogradarstvu.
Zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić
istaknuo je da se novi zakon o vinu ne predlaže zbog Europske unije
već zbog hrvatskih vinara i vinogradara.
Definiranje vina kao prehrambenog proizvoda nije pokriće za
pretjerano uživanje u vinu. U svemu treba biti umjeren, a to je
ujedno i prilika da ugostitelji vino stave na jelovnik, rekao je
Ledić.
Izvijestio je da se u Hrvatskoj proizvodi samo pet posto vrhunskih
vina, 55 posto su kvalitetna vina, a 45 posto spadaju u kategoriju
ostalih vina.
Na primjedbe o uvrštavanju u zakon voćnih vina, Ledić je odgovorio
da ih je bolje obuhvatiti ovim, nego zakonom o žestokim pićima.
(Hina) mp/tr sšh