FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAPRENJACI SADRŽE VIŠE AKRILAMIDA NEGO PRŽENI KRUMPIRIĆI

ERLANGEN, 3. prosinca (Hina/dpa) - Za Ivicu i Maricu opasniji su kolačići od same vještice, pokazuje najnovija studija koja pokazuje da paprenjaci imaju visoku razinu štetnih akrilamida.
ERLANGEN, 3. prosinca (Hina/dpa) - Za Ivicu i Maricu opasniji su kolačići od same vještice, pokazuje najnovija studija koja pokazuje da paprenjaci imaju visoku razinu štetnih akrilamida. #L# Paprenjaci sadrže sedam puta više akrilamida od prženih krumpirića, izjavio je kemičar bavarskog Ministarstva zdravstva Gerhard Jungkunz. Znanstvenici su to otkrili zahvaljujući opsežnoj studiji o mogućim opasnostima pržene i pečene hrane za zdravlje Nijemaca. Njemačka je prva zemlja koja se uhvatila u koštac s akrilamidom, a prehrambena će industrija zato dobiti i određene upute. Savezna ministrica Renate Kuenast, pripadnica stranke zelenih koja je u prošlosti bila u središtu nekoliko skandala s prehrambenom industrijom, pozvala je sunarodnjake da smanje konzumaciju prženih krumpirića, kokica, kolačića i zobenih pahuljica. Misleći kako za to ipak nisu potrebni zakoni, najavila je da će vlada uskoro objaviti podatke koji pokazuju da neki u Njemačkoj vrlo popularni proizvodi sadrže zabrinjavajuću količinu akrilamida. "Konačne rezultate istraživanja znat ćemo početkom iduće godine, no već je sada posve jasno da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu", izjavio je glasnogovornik ministarstva Matthias Berninger. Istraživanje su inače proveli švedski znanstvenici koji su prošlog ljeta prvi otkrili tu kancerogenu supstancu u nekim vrstama pržene hrane. Akrilamid je kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike, a otkriven je prilikom prženja hrane na visokim temperaturama. Poznato je da uzrokuje rak i oštećenje živaca. Sirovi, pa čak i kuhani krumpir ne sadrže akrilamid. Iako je otkrivena razina akrilamida u paprenjacima visoka, znanstvenici upozoravaju da nema razloga za paniku, osobito u predbožično doba kada milijuni Nijemaca uživaju u tim kolačićima. "Ljudi ne bi smjeli jesti previše paprenjaka", rekao je glasnogovornik saveznog ministarstva zdravstva Knut Engelbrecht. "No, akrilamid nije jedini razlog, jer paprenjaci uz to debljaju i povisuju razinu šećera i kolesterola u krvi. Sve su to dobri razlozi za umjerenost", naglasio je. (Hina) bcav dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙