ERLANGEN, 3. prosinca (Hina/dpa) - Za Ivicu i Maricu opasniji su kolačići od same vještice, pokazuje najnovija studija koja pokazuje da paprenjaci imaju visoku razinu štetnih akrilamida.
ERLANGEN, 3. prosinca (Hina/dpa) - Za Ivicu i Maricu opasniji su
kolačići od same vještice, pokazuje najnovija studija koja
pokazuje da paprenjaci imaju visoku razinu štetnih akrilamida.
#L#
Paprenjaci sadrže sedam puta više akrilamida od prženih
krumpirića, izjavio je kemičar bavarskog Ministarstva zdravstva
Gerhard Jungkunz.
Znanstvenici su to otkrili zahvaljujući opsežnoj studiji o mogućim
opasnostima pržene i pečene hrane za zdravlje Nijemaca.
Njemačka je prva zemlja koja se uhvatila u koštac s akrilamidom, a
prehrambena će industrija zato dobiti i određene upute.
Savezna ministrica Renate Kuenast, pripadnica stranke zelenih koja
je u prošlosti bila u središtu nekoliko skandala s prehrambenom
industrijom, pozvala je sunarodnjake da smanje konzumaciju prženih
krumpirića, kokica, kolačića i zobenih pahuljica.
Misleći kako za to ipak nisu potrebni zakoni, najavila je da će
vlada uskoro objaviti podatke koji pokazuju da neki u Njemačkoj
vrlo popularni proizvodi sadrže zabrinjavajuću količinu
akrilamida.
"Konačne rezultate istraživanja znat ćemo početkom iduće godine,
no već je sada posve jasno da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu",
izjavio je glasnogovornik ministarstva Matthias Berninger.
Istraživanje su inače proveli švedski znanstvenici koji su prošlog
ljeta prvi otkrili tu kancerogenu supstancu u nekim vrstama pržene
hrane.
Akrilamid je kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike, a
otkriven je prilikom prženja hrane na visokim temperaturama.
Poznato je da uzrokuje rak i oštećenje živaca. Sirovi, pa čak i
kuhani krumpir ne sadrže akrilamid.
Iako je otkrivena razina akrilamida u paprenjacima visoka,
znanstvenici upozoravaju da nema razloga za paniku, osobito u
predbožično doba kada milijuni Nijemaca uživaju u tim kolačićima.
"Ljudi ne bi smjeli jesti previše paprenjaka", rekao je
glasnogovornik saveznog ministarstva zdravstva Knut Engelbrecht.
"No, akrilamid nije jedini razlog, jer paprenjaci uz to debljaju i
povisuju razinu šećera i kolesterola u krvi. Sve su to dobri razlozi
za umjerenost", naglasio je.
(Hina) bcav dgk