FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONZUMIRANJE KAVE SMANJUJE OPASNOST OD RAZVOJA DIJABETESA

LONDON, 10. studenoga (Hina/Reuters) - Dobre vijesti za ljubitelje kave: šalica koja milijunima pomaže da se ujutro razbude te još nekoliko šalica tijekom dana, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa, objavili su nizozemski znanstvenici.
LONDON, 10. studenoga (Hina/Reuters) - Dobre vijesti za ljubitelje kave: šalica koja milijunima pomaže da se ujutro razbude te još nekoliko šalica tijekom dana, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa, objavili su nizozemski znanstvenici. #L# Znanstvenici s amsterdamskog Sveučilišta Vrije zaključili su da sastojci kave pomažu organizmu u procesu prerade šećera, smanjujući tako rizik od razvoja dijabetesa, od kojega u svijetu boluje oko 130 milijuna ljudi. "Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da bi kava mogla koristiti u liječenju dijabetesa, posebno onog tipa 2", kazao je dr. Rob van Dam sa Sveučilišta Vrije. Bez obzira je li riječ o filter-kavi, cappuccinu, kavi s mlijekom ili espresso kavi, svaka šalica sadrži minerale poput magnezija i kalija te još neke korisne sastojke. Van Dam i suradnici još ne znaju kako sastojci kave djeluju na dijabetes, no ustanovili su da kod onih koji su konzumirali veću količinu kave tijekom života, postoji manje izgleda za razvoj dijabetesa. Primjerice, kod osoba koje dnevno konzumiraju sedam ili više šalica kave, opasnost od razvoja dijabetesa smanjena je za 50 posto. No, Van Dam ističe da njihova istraživanja, objavljena u medicinskom časopisu "Lancet" koja još moraju biti potvrđena, ne znače da bismo svi morali svakodnevno konzumirati velike količine kave. Naime, istraživanja pokazuju da konzumiranje veće količine kave kod nekih osoba može povećati razinu kolesterola te postoji opasnost od razvoja osteoporoze i sklonost prečestom lomu kostiju. "Dnevna količina kave koju će netko konzumirati individualna je", rekao je Van Dam, dodajući da bi se, kad bi znanstvenici znali više o aktivnim sastojcima tog napitka, moglo napraviti različite vrste kave koje bi koristile u pojedinim slučajevima. Dijabetes je kronična bolest koju uzrokuje nedostatak ili manjak inzulina. Dijabetes tipa 2 uzrokuju nemogućnost organizma da stvori dovoljno inzulina ili da ga iskoristi na pravilan način. Mnogi pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 najčešće imaju i višak kilograma. (Hina) mh dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙